Suske en Wiske op het WWW

Bibliofiele heruitgaven


Index
Introductie

Het laatste Suske en Wiske-verhaal uit Kuifje, Het gouden paard, zou volgens planning in 1959 als 8e deel worden uitgegeven in de Blauwe reeks. Vanwege een verschil van mening tussen de Standaard Uitgeverij en Lombard ging deze publicatie echter niet door. Het gevolg hiervan was dat dit verhaal jarenlang niet beschikbaar was voor de lezers. Pas in 1969 werd het verhaal opgenomen in de Rode reeks, maar bij deze uitgave werd het verhaal ingekort.
Omdat het verhaal ook ontbreekt in de reeks bibliofiele heruitgaven, die in 1983 en 1984 verscheen, bestond er ruim 25 jaar na de "voorpublicatie" in Kuifje nog steeds geen complete uitgave van Het gouden paard in albumvorm.
Pas in 1988 verscheen de volledige versie van het verhaal voor het eerst in boekvorm in een gelimiteerde oplage van 300 exemplaren.
De omslagtekening van het album werd speciaal voor deze editie gemaakt door Eric De Rop.

In 1990 werd een soortgelijke editie uitgebracht van Het Spaanse spook. Dit album verscheen in een oplage van 400 exemplaren.
Op het omslag van deze album werd de tekening gebruikt die oorspronkelijk te zien was op de cover van Kuifje no. 12 uit 1949.


Het gouden paard Het Spaanse spook

Index
Introductie