Suske en Wiske op het WWW

Suske en Wiske nu ook op iPhone en iPad


Suske en Wiske op de iPad Kort nadat de avonturen van Suske en Wiske voor het werden gepubliceerd als E-strips doen de striphelden een volgende stap op het digitale vlak.
Op 8 november 2010 werd een applicatie gepresenteerd waarmee het jubileumverhaal De stuivende stad kan worden gelezen op de iPad, iPhone en iPod touch.

Afhankelijk van het gebruikte platform kan de strip paginagroot, per twee stroken of als 1 langgerekte strook worden gelezen.
De lezer kan zelf door het verhaal heen bladeren. De beleving van de strip wordt echter nog intenser wanneer wordt gekozen voor de uitgebreide audio-applicatie die gratis wordt meegeleverd. Deze applicatie toont niet alleen de afbeeldingen uit de strip maar combineert deze beelden met de hoorspelversie van het verhaal.
In die uitgebreide versie hoor je de acteurs en geluidseffecten bij het verhaal, terwijl af en toe ook een eenvoudige animatie te zien is.

De audioversie van het verhaal is vanaf 15 december ook verkrijgbaar als luisterstrip. Het album De stuivende stad is vanaf die dag te koop in combinatie met een CD waarop de strip in gesproken vorm te beluisteren valt. Er wordt zowel een Vlaamse als een Nederlandse editie van deze luisterstrip uitgebracht.

In een interview met de krant De Standaard vertelde uitgever strips Johan De Smedt, van WPG Uitgevers, dat vooralsnog alleen De stuivende stad in deze digitale vorm wordt uitgebracht.
"Als die eerste digitale Suske en Wiske goed verkoopt, kan er wel een vervolg komen. VGW overweegt om een volgende keer een stap verder te zetten, met meer geavanceerde animatie-effecten. Maar dat zou dan actieve medewerking van de tekenaars vergen", zegt De Smedt.

Het hoorspel is geproduceerd door Het Geluidshuis. De iPad-versie is gerealiseerd in samenwerking met het Gentse bedrijf Little Miss Robot.

De iPad versie van de strip was een groot succes. In de eerste week na verschijnen werd de applicatie 103.000 keer, gratis, gedownload. Na de introductieperiode bleef De stuivende stad het ook goed doen. Begin maart 2011 stond de teller op ruim 5000 betaalde downloads.

Door het succes van de iPad applicatie werd besloten om de strip ook geschikt te maken voor het andere grote platform voor mobiele apparaten, Android. Vanaf maandag 21 maart is de applicatie ook beschikbaar voor smartphones die draaien op dat besturingssysteem. Evenals bij de iPad-variant het geval was wordt de strip ook nu eerst een aantal dagen gratis aangeboden, in Android Market. Vanaf zaterdag 26 maaart kost de applicatie € 3,99.Suske en Wiske op de iPad en iPhone Suske en Wiske op de iPhone Suske en Wiske Luisterstrip