Suske en Wiske op het WWW - De Texas Rakkers

Dirk Nielandt


De scenarioschrijver.

Index
Index

Dirk Nielandt Het scenario voor de eerste 3D-animatiefilm van Suske en Wiske wordt geschreven door Dirk Nielandt.
De auteur, die werd geboren op 5 augustus 1964, is geen onbekende in Suske en Wiske-land. Op diverse manieren is hij al bij de stripfiguren van Willy Vandersteen betrokken geweest. Hij was enige tijd hoofdredacteur van het Suske en Wiske weekblad en schreef ook een deel in de serie non-fictie uitgaven rond Suske en Wiske zoals, het Natuurboek.
De laatste jaren is Dirk onder meer actief als schrijver voor de stripreeks en de leesboekjes van Klein Suske en Wiske.
Dirk Nielandt is al meer dan tien jaar professioneel werkzaam als scenarist voor veel kinderprogramma's, schreef jeugdboeken en heeft samengewerkt met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste Dreamworks-animatiefilm Prince of Egypt.

In een interview met Stripelmagazine noemt de schrijver de fase die vooraf gaat aan het daadwerkelijk schrijven het scenario het zwaarst, "Je moet een krantenstrip namelijk omzetten naar een film. Een film heeft een andere dramatische logica dan een krantenstrip uit de jaren '50. Er komt dus heel wat denkwerk aan te pas om een zo goed mogelijke film te schrijven die het publiek gedurende 80 minuten geboeid houdt en zo trouw mogelijk blijft aan het oorspronkelijke werk van Vandersteen. Bloed, zweet en tranen! Maar het is gelukt, denken we..."

Bij het schrijven van het scenario houdt Nielandt steeds contact met de Standaard Uitgeverij en Studio Vandersteen, die ook nauw betrokken zijn bij de verdere totstandkoming van de film.


Zie ook de website van Dirk Nielandt.