Première in Arnhem


Datum: 15 februari 2004
Toegangskaartje voor de première Een dag na de wereldpremière in Antwerpen was De duistere diamant voor het eerst te zien in Nederland. Ruim van tevoren verzamelde zich een menigte belangstellenden voor het Rembrandt-theater in Arnhem. Fans en persvertegenwoordigers verdrongen zich rond de rode loper voor de bioscoop om een glimp te kunnen opvangen van de acteurs uit de film en andere bekende personen die de voorstelling bij zouden wonen.
Naast vrijwel alle hoofdrolspelers (alleen Jerom ontbrak), de regisseur, producenten en andere medewerkers aan de film was een flink aantal genodigden aanwezig bij deze Nederlandse première.

Op de geboortedag van Willy Vandersteen werd de film ingeleid door zijn opvolger, Paul Geerts, die stelde dat de schepper van Suske en Wiske zelf trots zou zijn geweest op de manier waarop zijn geesteskinderen nu op het witte doek tot leven zijn gekomen. Aan het begin van de film was Vandersteen zelfs nog heel even te zien in de vorm van een zeer goed gelijkende dubbelganger.

Het publiek genoot van de film vol actie en humor. Zonder de geest van het verhaal los te laten is scenarioschrijver en regisseur Van de Bossche er in geslaagd om het stripalbum te bewerken tot een geslaagd filmavontuur.
Veel scènes uit de strip komen terug op het witte doek maar in de uitwerking van de plot zijn ook diverse nieuwe elementen toegevoegd. Hierdoor werd het onder meer mogelijk om Jerom een iets grotere rol te geven. In het album komt de sterke man nauwelijks voor.

Na afloop van de voorstelling werden Rudi Van den Bossche en de aanwezige acteurs gehuldigd met applaus en een bloemetje dat ze op het podium overhandigd kregen. Joeri Busschots en Céline Verbeeck waren hierbij als enigen gekleed als de figuren die zij in de film uitbeelden. Als Suske en Wiske deelden zij na de huldiging ook nog handtekeningen uit in de hal van het theater waar ook de rode jeep stond opgesteld.