Rudi Van den Bossche


Rudi Van den Bossche is op vele manier bij de film betrokken.
Rudi Van den Bossche

De Vlaming Rudi Van den Bossche is de drijvende kracht achter de verfilming van De duistere diamant. Hij vervult ook diverse rollen bij de totstandkoming van de rolprent. Samen met Ilse Somers bewerkte hij het stripverhaal. Daarnaast is hij vanaf het begin ook als producent bij de film betrokken. In 2003 nam hij bovendien de regie over van Dominique Deruddere.

In 1994 richtte Van den Bossche, samen met voormalig collega Rein Boumans, Antares Productions op, één van de maatschappijen die zorgt voor de productie van De duistere diamant. Samen met Antonino Lombardo is hij uitvoerend producent voor de film.

Van den Bossche is in 1957 geboren en begon zijn carrière in 1975 bij de BRTN waar hij werkte als tweede assistent, productie manager, producent en assistant regisseur. Nadat hij Antares had opgericht heeft hij nog als scenarioschrijver en producent aan diverse producties meegewerkt. Hij schreef onder meer de scenario's voor Olivetti 82, De _blanke mandarijn en de in Vlaanderen succesvolle rolprent Blinker.
Voor het scenario van de film Olivetti 82, tevens zijn regiedebuut, werkte hij, net als bij deze Suske en Wiske-film, samen met Ilse Somers.


Motivatie

In het persdossier dat vlak voor de start van de opames werd verspreid onder de Belgische pers geeft de regisseur de volgende motivatie voor het maken van een Suske en Wiske-film:

De avonturen van Lambik, Sidonia, Jerom, Suske en Wiske waren van meet af aan enorm populair bij een grote schare lezers.
Van Suske en Wiske verschenen sinds de jaren vijftig vele vertalingen: Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Grieks, IJslands, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Latijns, Chinees, Japans, Tamil, Zuid-Afrikaans, Oostenrijks, Tibetaans, Indonesisch,...

Momenteel wordt er niet alleen in Hollywood maar ook in Frankrijk de laatste hand gelegd aan verfilmingen van verscheidene stripverhalen ('Blueberry', 'Michel Vaillant' en 'Blake en Mortimer', om enkele te noemen). Steven Spielberg gaat Kuifje verfilmen. Het is dus duidelijk dat er een markt is voor dergelijke verfilmingen.

Wij zijn er van uitgegaan dat de verfilming gebaseerd moest zijn op de eerste stripverhalen van de stichter Willy Vandersteen. Het scenario is geen snelle kopij van het succesvol stripalbum, maar baseert zich wel op een hele reeks kwaliteiten en ingrediënten die meesterverteller Vandersteen tot een stevig verhaal kon kneden en dat tal van lezers wist te boeien en ontroeren.

'De Duistere Diamant' is een verhaal vol vriendschap, humor, spanning, magie en avontuur. Een verhaal met sterke, eigenzinnige personages die elk op hun unieke manier de kijkers kunnen aanspreken. Het is tevens een verhaal vol verwondering die de kijker meevoert naar historische plaatsen die het decor vormen voor talrijke belevenissen. De roekeloosheid van Wiske of de ijdelheid van Lambik zorgen dikwijls voor onverwachte wendingen. De vondst, het mysterie van een zwarte diamant, sleept onze helden mee in dit avontuur. De volkse humor, de bijna surrealistische wendingen en de vele knipoogjes in het scenario zorgt voor extra prettige momenten. Suske en Wiske is voor mij een pure familiefilm met een groot hart, een avonturenverhaal vol levensechte emoties.

Ik heb het geluk gehad om in mijn jeugd Willy Vandersteen, auteur van deze ontzettend populaire stripreeks, meerdermalen te mogen ontmoeten in mijn geboortedorp waar ook hij verbleef. Vandersteen wordt in zijn land beschouwt als de volkse tegenpool van Hergé, de auteur van de Kuifjes albums. Ondertussen werden zijn albums in vijftig talen vertaald en werden er meer dan honderden albums gepubliceerd, ettelijke sites (waaronder het Duitse 'Manfreds Suske und Wiske Seite') staan op het net.

Het enorme succes van deze reeks kent valt vooral te verklaren door de volkse eigenheid van de protagonisten. Steeds bleef de auteur trouw aan wat er bij 'de mensen in de straat' leefde en wat hen bezielde en plaatste hij hun volks karakter in een omgeving van avontuur en fantasie. Heel de sfeer, de grappen en grollen, de nostalgie en de bijzondere poëzie van Vandersteen liggen mij als filmmaker erg na aan het hart. De schelmse ziel van de tekenaar en zijn soms bijna surrealistische figuren trekken me bijzonder aan.
Niemand, jong of oud, kan onberoerd blijven voor de dwaze streken van Lambik, de impulsieve reacties van de twee kinderen Suske en Wiske, de moederlijke bezorgdheid van tante Sidonia en de exuberante daden van Jerom.

De film opent met een avonturenscène met al de personages die bij wijze van spreken geadapteerd zou kunnen zijn uit een andere album van 'Suske en Wiske'. Deze openingssequentie situeert duidelijk het genre- een avonturenverhaal, de arena – de fictieve wereld van onze helden, alle personages en hun relaties onderling.

Anderzijds wordt het plot en premisse meteen structureel in focus gebracht: 'Wie zich met een zwarte diamant verrijkt, wordt vervloekt en zal sterven. De enige die de vloek kan opheffen is de magiër die in een toren in het moerras woont'. De premisse is dat Suske en Wiske de magiër willen vinden om de vloek op te heffen en Tante Sidonia te sparen. Hiervoor nemen ze de teletijdmachine van professor Barabas. In het verleden worden ze achtervolgd door een Zwarte Ridder die later de baron blijkt te zijn.

De overheveling van deze stripfiguren naar helden uit de filmwereld moet op een zorgvuldige wijze gebeuren. Een juiste balans moet ervoor zorgen dat dit personages van vlees en bloed worden, geen bordkartonnen figuren.
Hier ligt de sleutel duidelijk in de handen van de regisseur die rekening moet houden met de eigenheid van de karakters en zijn cast op een correcte manier moet begeleiden. Voor de casting van deze film kies ik acteurs die meteen de ruimte vullen, charisma. Ze moeten sterkte én breekbaarheid uitstralen.

Net als andere wereldbekende stripfiguren die werden verfilmd (Asterix, Batman, Spiderman, X-men, enzovoort) kennen Suske en Wiske een eigen universum. Deze eigenheid moet je respecteren, maar het is tegelijkertijd een absolute must om geloofwaardige karakters opbouwen. Mensen van vlees en bloed, met emoties die niet fake zijn. Daarom is in deze verfilming pijn dan ook pijn, verdriet verdriet.

Dit verhaal maakt het mogelijk om een geloofwaardige 'design' uit te tekenen:
Indien het verhaal zich uitsluitend in het heden zou afspelen, zou de confrontatie van de figuren uit de stripwereld op een veel directere wijze geconfronteerd worden met hedendaagse trends en looks. Nu het voor tweederde in het verleden wordt gesitueerd, krijg je een veel zachtere overgang en assimilatie.

De karakters ondergaan een zekere stilering, maar nergens worden het bordkartonnen figuren. Niet in de make-up/kostuums niet in de decors. We brengen mensen van vlees en bloed. Geen typetjes, geen personages maar personen.

De fantastische elementen die in dit verhaal voorkomen (de magische toverkrachten, het reizen in de tijd, enz.) kennen eveneens hun eigen wetmatigheden waar men zich moet aanhouden. Nergens mag er gratuit gebruik gemaakt van tover-truukjes of 'oplossingen' die uit de lucht komen vallen. Bovendien is elke buitennatuurlijke kracht (toveren) of exuberante uitvinding (teletijdmachine) onderhevig aan fouten of vergissingen. Menselijke tekortkomingen worden nergens uitgegomd, de helden zijn niet honderd procent wit, de antagonisten niet volledig zwart. Dit maakt ze herkenbaar, je creëert mede-voelen, een verstaan en begrijpen.

Wie goed toekijkt zal merken dat in bijna in elk stripalbum van Vandersteen niet Suske en Wiske, maar wel Lambik de hoofdrol is (het is immers eigen aan zijn personage om steeds weer het laken naar zich toe te trekken. - Het belangrijkste woord voor Lambik is het woord 'ik'!).

Ook in 'De Duistere Diamant' is het niet anders, maar deze volwassen man is een re-actief personage terwijl de kinderen steeds weer de actie initiëren. Dit maakt dat er tussen hen een bijzondere wisselwerking ontstaat.
Lambik echter – met zijn bijna kinderlijke (over)reacties - is de locomotief die het verhaal trekt. Tante Sidonia kent een dragende rol en vormt de binding met de kinderen. Vooral de emotionele band tussen haar en de kinderen is van essentieel belang. Wanneer onze helden dan nog geflankeerd worden door de mysterieuze en mooie Alwina, gaan ze geen enkel avontuur uit de weg.

'De Duistere Diamant' is een spannend avontuur dat onze helden naar de mystieke middeleeuwen van Bruegel en Bosch voert. Het hoeft weinig betoog dat dit ons in staat stelt om aantrekkelijke tableaus uit te tekenen en daar waar kan poëtische impressies in te voeren. Deze turbulente periode in onze wereldgeschiedenis is bijzonder geschikt om thema's als geloof en bijgeloof (mystiek, het opkomen van drukkunst, papiergeld, enz.)en hebzucht (patriciërs, opkomende handelaars) in een ander kader te plaatsen en op indirecte wijze veel te vertellen over de wereld van vandaag.

De hoofdlijn van het stripverhaal werd in het scenario voor een groot gedeelte behouden, omdat de strakke plot die Vandersteen uittekende zich perfect leent om een goed gestructureerd, visueel sterk, filmverhaal te brengen. De onderlinge betrokkenheid van de personages op zich en de fantastische sfeer waarin het verhaal zich afspeelt maakt dat dit scenario kan uitgroeien tot een hart verwarmende familiefilm.

Elke sequentie kent een voortstuwend tempo en de scènes lenen zich tot het uitwerken van een boeiende découpage. Zowel decors, kostuums, en vooral het gebruik van digitale speciale effecten bieden een filmisch platform voor een langspeelfilm met een opmerkelijke production value. De digitale effecten dienen uitsluitend om de wonderbaarlijke en poëtische omgeving waarin de personages zich bevinden te evoceren, of dienen om de fantasie te stimuleren. Ze worden nooit gebracht enkel als effect voor hét effect. De effecten dienen om de emoties te ondersteunen, niet om eens uit te pakken tot wij filmmakers allemaal in staat zijn.

Niet zo maar een bioscoopprent waarin de effecten de aandacht trekken, maar waarin de emoties puur zijn en mensen streven om elkaar te helpen en daar waar kan de wereld te verbeteren.