Recensies


De duistere diamant Wat vindt men van de film?

Op deze pagina zijn de meningen over de verfilming van De duistere diamant verzameld.


Gemiddeld cijfer 8,57

Recensie no. 46
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer4
CommentaarIk ben een Suske en Wiske fan. Altijd al geweest, ik vind het nog steeds de beste strip van de Lage Landen (tenminste, voor wat betreft de Vandersteen-albums). Maar ik ben ook een fan van boekverfilmingen. Ik heb bijvoorbeeld met plezier gekeken naar De schippers van de kameleon en Minoes. Dus toen de Duistere Diamant op tv kwam, dacht ik een leuke avond te gaan hebben. Maar dat viel tegen. De locaties zijn erg goed uitgezocht, de rolverdeling is geïnspireerd, maar toch klopt het niet. Hoe groot het budget ook was, het is geen leuke film geworden, niet spannend, en soms onbegrijpelijk.
Het is weer het zoveelste bewijs dat de jeugdfilm in de lage landen maar een lage prioriteit heeft; het is niet voor niets de plek waar talentloze regisseurs als Maria Peters en Ben Sombogaart beland zijn (alleen de film Minoes van Vincent Bal was in mijn ogen een geweldig leuke uitzondering). En de maker van De duistere diamant, Rudi van de Bossche, heeft van verhalen vertellen ook al geen kaas gegeten.
Eigenlijk hééft de film helemaal geen verhaal: het is meer een aanschakeling van losse scènes die ogenschijnlijk willekeurig uit het stripalbum zijn gelicht. Allerlei oorzakelijke verbanden worden daarom niet gelegd. Alwina bekent bijvoorbeeld nergens dat ze een heks is. Zo'n prachtige emotionele scene zoals in het album is gewoon weggelaten! Hoe moeten wij als publiek dan weten hoe het zit met die Alwina?
Iets dergelijks gebeurt even later met de Zwarte Ridder. Wiske maakt een foto van hem zonder helm op, ontwikkelt even later de foto, en toont 'm vervolgens aan de anderen. Maar de kijker krijgt de foto niet te zien! Nee, wij moeten even later zelf maar begrijpen dat de baron de Zwarte Ridder is! En zo wordt de film een onbegrijpelijke brij, waarin heel veel kansen worden gemist. Zo worden de personages nauwelijks geïntroduceerd, iets wat juist heel erg leuk en mooi had kunnen zijn. En leef je eens in de Duitse kindertjes die de Duitse release van deze film hebben gezien: hoe moeten die doorkrijgen wie Suske en wie Wiske is, of wat nou precies de relatie is tussen Lambik en Sidonia?
De personages zijn sowieso erg onheus behandeld. Suske en Wiske mogen nauwelijks meer doen dan toekijken en af en toe een zinnetje roepen. De doortastende en eigenwijze figuren uit de strip zijn gereduceerd tot twee zwijgende houten klazen. Arme kinderen - de scenes waarin ze met z'n tweeën wat screentime hadden zijn er uitgeknipt, zoals de beelden die werden gedraaid in en om het station van Roosendaal.
Bij de volwassenen is het nog erger. Het ligt niet aan de casting, want Roothooft als Lambik, Crets als Jerom en De Weert als Barabas zijn best geloofwaardig. Het probleem is alleen dat nota bene Lambik de enige is die normaal doet. Ga maar na: in deze film hebben ze van Sidonia een mallotig manwijf gemaakt, van Jerom een neuroot, van Barabas een hersenloze debiel. En dat ondermijnt het uitgangspunt van de strip, waarin iedereen normaal en redelijk doet, behalve de pias met een hart van goud die Lambik heet.
Kortom, het is de slechte regie (en scenario, montage) die al het kijkplezier vergalt: het is gewoon een slecht gemaakte film, hoe je het ook wendt of keert. Te gek voor woorden eigenlijk, want het album was prachtig basismateriaal.
DatumFri Jan 12 23:08:16 2007

Recensie no. 45
NaamPatrick Marissen
Leeftijd14
Cijfer10
Commentaarhet is gewoon een hele goede film dat van in de middeleeuwen is zo mooi gemaakt alleen toch een min puntje volgende keer voor tande sindonia wel een echte vrouw gebruiken.
voor de rest echt een goeie film.
DatumWed Mar 23 22:05:58 2005

Recensie no. 44
Naamgeert van gorp
Leeftijd36
Cijfer3
CommentaarSlecht geacteerd, gearticuleerd,niet spannend.
Kortom een slechte film.
Waarom vond men trouwens geen vrouw voor de rol van Sidonia. Is totaal ongeloofwaardig.
Spijtig
DatumFri Jan 21 13:34:28 2005

Recensie no. 43
NaamTho
Leeftijd9
Cijfer10
CommentaarAls ik jullie hoor,vind ik dat jullie soms twijfelen over de film.Maar hij is gewoon SUPER!! En ze zouden nog veel meer strips moeten verfilmen,bijvoorbeeld de nieuwste strips die uitkomen
DatumTue Jan 4 23:41:06 2005

Recensie no. 42
NaamKoen Cassiman
Leeftijd12
Cijfer10
Commentaarbeter kan niet. de film kwam wel wat traag op gang, en zo was het kinderachtig maar dan werd het pas echt leuk. er moeten zeker nieuwe films uitkomen, maar dan wel van nieuwere strips. oja, net zoals er al iemand zei. als iemand de single 'lachen' heeft stuur hem dan door a.u.b.
DatumSun Dec 5 18:46:09 2004

Recensie no. 41
Naamcharrise ameel
Leeftijd12
Cijfer10
Commentaarhet was een zeer goede film.men kleine broer kijkt er elke dag naar. ER MOETEN ZEKER MEER FILMS UITKOMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!
DatumMon Nov  1 15:05:19 2004

Recensie no. 40
NaamFredje
Leeftijd17
Cijfer6
CommentaarEllow, ik vond de film wel eenredelijke productie maar ik heb al veel beter gezien. Op Vlaams vlak stak hij wel goed in mekaar maar er ontbrak realiteit in. Misschien was dat de bedoeling maar daar moest dan een accent op gezet worden.

Ik wou nog vragen of iemand mij via MSN de Singel "Lachen" die bij de film hoort kon doorsturen. Ik kan hem namelijk nergens meer vinden in de winkels.

Doeikes!!!

DatumThu Oct 21 19:36:15 2004

Recensie no. 39
Naamstefan
Leeftijd8
Cijfer10
Commentaarhet was een hele goede film
DatumWed Oct 6 18:54:25 2004

Recensie no. 38
NaamM.M.
Leeftijd12
Cijfer10
CommentaarGewoon super!!!!!!!!!!!!!
I (L) that movie.
Ik heb hem gewoon al bijna kapotgedraaid.
En Suske (Joeri Busschots) is gewoonweg super hot+lkkr
DatumWed Sep  1 12:48:03 2004

Recensie no. 37
NaamJan
Leeftijd25
Cijfer7
CommentaarEnigzins vol schaamte om dat ik niet de moeite nam om de film in de bioscoop te bekijken schrijf ik hier nu dus een dvd recensie waar ik op verhaal, acteurs en dvd extra's heb gelet.

Verhaal

Op zich vind ik dat er nog redelijk aan het album is trouw gebleven, maar ben ik wel van mening dat er zonder problemen dichter bij het verhaal gebleven kon worden. De xtra ruimte die er voor Jerom is ingepast is touwens wel vermakelijk.
De uiteindelijke bewerking van de film is in mijn ogen goed geslaagd voor zowel jong als oud.

Acteurs & actrices

Joeri Busschots zet Suske goed neer maar het scenario laat niet echt toe dat hij meer kan laten zien.
Celine Verbeeck stelt als Wiske ook absoluut niet teleur. Ze zet de rol prima neer. Een kanttekening zou kunnen zijn dat Wiske in de film al wat meer op weg is een jonge vrouw te worden (op gebied van de vrouwelijke vormen) dan Wiske op papier. Dit is Verbeeck overigens niet kwalijk te nemen, maar als een nieuwe Suske en Wiske film weer 3 jaar op zich laat wachten zal zij net als Busschots te oud zijn om opnieuw de titelrol voor haar rekening te nemen.
Dirk Roofthooft als Lambik vind ik super. De acteur is voor mij absoluut de vlees en bloed-versie van Lambik. Ik mis weliswaar de 6 sprieten, maar ik denk niet dat die echt zouden opvallen en dus is het ook nutteloos die te laten staan. De snor hoort Lambik eigenlijk wel te hebben maar nu is het toch prima te herkennen als Lambiks gezicht.
Stany Crets als Jerom is moeilijk te beoordelen. Hij doet het best leuk maar kan mij niet overtuigen Jerom te zijn. De gesloten ogen mis ik ook en binnen zijn kleine rol met er met trucage wel een mouw aan te passen zijn.
Peter van den Begin is lachwekkend maar ik heb Sidonia altijd als serieus type gezien en dat komt er niet echt uit.
Tuur de Weert als Barabas is goed gedaan maar komt wel heel erg als een verstrooide man over. Ook zijn lab vond ik niet echt geweldig nagebouwd.
Rik Launspach als baron is goed gedaan maar lijkt nergens op de baron uit het album.
Thekla Reuten doet haar rol als Alwina prima en is voor het mannelijk publiek ook nog eens leuk om naar te kijken.

Extra's op de dvd

Meer dan een making off staat er niet op en die verplichting hebben ze natuurlijk ook niet. De dvd kan ook in de franse Bob et Bobette versie afgespeeld worden maar dat is iets waar ik zelf niet aan begin. Nederlandse ondertiteling bij de Nedeerlandstalige versie zou trouwens ook niet misstaan. Als Wiske op de brandstapel staat roept ze iets van: Suske! Hulp! en dan nog iets maar daar versta ik dus echt niets van.

Over het geheel een leuke film maar de album keuze zou de mijne niet geweest zijn. De Sissende Sampan heeft bij mij wel een voorkeur en daar zou de acteur die kiekeboe speelde Arthur kunnen spelen want die schijnt nog al op Dirk Roofthooft te lijken. De kleppende klipper of Angst op de Amsterdam zijn ook goede ideen voor een film lijkt me. Maar we zullen zien....

DatumSat Aug 28 18:24:50 2004

Recensie no. 36
NaamSiegfried Peeters
Leeftijd39
Cijfer10
CommentaarIk ken alle boeken van Suske & Wiske.
Heb waren eigenlijk de enige boeken, die ik met plezier las.
De film vond ik geweldig, en daarom heb ik metteen de DVD gekocht.
Ik hoop echt, dat er nog meer filmen van Suske & Wiske zullen volgen.
Ik zou dan graag (als het kan natuurlijk) de opnames willen bijwonen.
DatumFri Aug 27 09:33:54 2004

Recensie no. 35
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer10
CommentaarSommigen van jullie zeuren gewoon. Het was een FANtastische film en ik heb hem nu zelfs zelf op DVD!! Ik had hem eerst samen met een vriendin in de Bios gezien en ik lag daar ook in een deuk. Hoe vaker ik de film zie, hoe beter ik het begrijp en ik ontdek ook hele leuke grapjes die ik eerst niet zag.
Maar ik zeg dit ook omdat ik een enorme Fan ben van Suske en Wiske.(en een klein beetje van Asterix!)
Maar ik vond de films van Asterix ook heel goed. En daarom krijgen Suske en Wiske een 10 van mij!!!!!
DatumTue Aug 17 15:53:13 2004

Recensie no. 34
NaamUnDeRcOvErKoEw
Leeftijd13
Cijfer8
CommentaarIk lees geen strips van S & W. Vooreerst wil ik alle acteurs en alle mensen die meewerkten een dikke proficiat wensen voor al hun inzet en talenten!
Ik vond de film vrij voorspelbaar, misschien was het beter geweest om een andere strip te verfilmen
De film was schitterend maar het verhaal rond de film was een beetje mager, maar daar kunnen de acteurs en medewerkers niets aan doen!
Verfilm een andere/spannende(re) strip en zie het verschil!
Groetjes,
DatumMon Aug 16 16:08:31 2004

Recensie no. 33
Naamsebian van loon
Leeftijd35
Cijfer8
Commentaarproficiat! als groot fan van de suske en wiske verhalen
heb ik genoten van deze film.naar mijn idee lijkt het vreselijk moeilijk om getekende plaatjes om te zetten naar levende plaatjes.bij het bekijken van enkele plaatjes in het album maakt je fantasie de omgeving waarin het verhaal speelt verder af. maar aangezien bij iedereen zijn fantasie beleving anders is, is het voor de regisseur een hele opgave om de omgeving zodanig te creeren dat het voor iedereen (zoveel mogelijk dan toch) acceptabel is. De karakters zijn helaas niet allemaal even sterk uitgewerkt, wat de geloofwaardigheid van de figuren niet altijd ten goede komt. tante Sidonia is te duidelijk een man met een verdraaide stem, verkleed als tante sidonia.suske en wiske zijn echt suske en wiske!.lambik lijkt zo uit het verhaal gestapt, maar heeft wel zijn zes sprieten in het boekske laten liggen.barabas leek mij ten opzichte van de stripverhalen te zwaarlijvig, en jerommeke was helaas te kort te zien. de decors waren schitterend en het verhaal verveelde mij geen moment. en wat is het toch een heerlijk taaltje dat vlaams. al met al een keitoffe ende vermakelijke film!

met vriendelijke groet, sebian

DatumSat Aug 14 21:30:23 2004

Recensie no. 32
NaamNico de Vries
Leeftijd37
Cijfer5
CommentaarWiske en Lambik zijn wel geslaagd denk ik. Maar wat is die Sidonia afgrijselijk slecht gecast en gegrimeerd zeg, ze hadden Gert Portael nooit mogen vervangen door Peter Van den Begin.
DatumSat Aug 14 09:30:26 2004

Recensie no. 31
NaamMarcel Hinse
Leeftijd18
Cijfer10
CommentaarEen hele mooie film.
Er moeten meer films van suske en wiske komen.
Is heel mooi gemaakt.!!!

Ga zo door.

DatumTue Aug 3 22:48:28 2004

Recensie no. 30
Naampeter crahay
Leeftijd9
Cijfer10
Commentaarik vond het een van de beste films het decor was heel goed ,de locaties natuurlijk ook maar de acteurs vond ik het beste .PROFICIAT
DatumSat Jul 31 13:03:14 2004

Recensie no. 29
Cijfer3
CommentaarRecensie verwijderd op verzoek van de inzender.
DatumSun Jun 13 10:06:35 2004

Recensie no. 28
Naamkarin
Leeftijd13
Cijfer10
Commentaarheyzz ik vind deze flim echt geweldig kan ik er misschien ook mee in spelen ik zit zelf ook op toneel ik heb binnekort een voorstelling in juni en vind alle figuren even leuk maar het Aller leukst vind ik Lambik ga zo door veel liefs Karin
DatumSun Jun  6 16:38:10 2004

Recensie no. 27
NaamMike Severens
Leeftijd10
Cijfer10
CommentaarIk vind Suske en Wiske de duistere diamant een goed uitgezocht avontuur. Het stripboek lijkt er ook op. Maar de film is leuker, ik ben met mijn vriend er naartoe geweest en mijn vader. Het was best een grappige film. En dat hemd van Lambik blijft leuk. Vroeger zei mijn moeder toen ik nog fan van Asterix en Obelix was dat Suske en Wiske leuk was. Maar ik vond het stom. Toen ik op een dag de zingende zwammen wou lezen vond ik suske en wiske wel leuk. En toen ging ik er steeds meer lezen, en nu heb ik een heleboel. Suske en Wiske vond ik een prachtige film. Ook een beetje spannend. Peter van den Begin speelde tante Sidonia heel goed, maar de stem is wat minder.
DatumSun May 16 16:14:36 2004

Recensie no. 26
NaamJoke Dirickx
Leeftijd13
Cijfer10
Commentaarik heb de film gezien ik vond hem heel mooi ik heb me soms in een deuk gelachen omdat ik en m'n vriendin telkens moesten lachen met sidonia en lambik. maar ik geef de film een 10 omdat ik ben fan van suske en wiske maar ook de film is super super super super mooi !!!!
DatumSat May 15 18:14:58 2004

Recensie no. 25
Naammanon O
Leeftijd14
Cijfer10
Commentaarik vind de film wel leuk en ik ben fen van hun dus daarom geef ik ze een 10 en dat is mijn mening dan over SUSKE EN WISKE DE DUISTERE DIAMANT.
DatumSat Apr 10 23:13:59 2004

Recensie no. 24
NaamNiki
Leeftijd15
Cijfer10
CommentaarIk vond de film Onwijs-gaaf! Ik had er niet erg veel van verwacht maar het was echt Super!! Ik heb de strip ook gelezen en ik vond het er juist wel op het verhaal lijken! Bij elke boekverfilming is het anders dan het boek! Ik vind Suske en Wiske echt goed gezocht voor de rol! (suske is echt knap!) Verder vind ik Dirk Roofthooft heel grappig spelen en een échte lambik! Ik vond het samengevat: SUPERFANTASTISCH! xxx Niki B.
DatumFri Mar 19 18:57:03 2004

Recensie no. 23
NaamGert
Leeftijd28
Cijfer9
CommentaarDit is een leuke familiefilm.
De oudere generatie zal waarschijnlijk wel liggen zagen dat het niet voor 100% is zoals in de strip maar persoonlijk stoort mij dit niet.
Als dit de mensen zodanig ergert begrijp ik niet dat ze andere verfilmde boeken wel goed vinden.
Het is een leuke film met goede acteurs een echte aanrader voor een avondje ontspanning!
DatumMon Mar 15 21:37:12 2004

Recensie no. 22
NaamTom
Leeftijd17
Cijfer10
CommentaarStudenten hebben geen geld, dus staan ze op zaterdagochtend(!) voor dag en dauw(!) op om plaats te nemen in de bioscoop voor een gunstig tarief.
Afijn, de film begon uitermate amusant. Hoewel de muziek mij wat te oud-hollands aandeed, en het titellettertype een leuke wink was naar "het witte bloed" was het genieten. Een verbazing bij de uitermate goede Vandersteen en een stille verbazing bij de stem van Sidonia die wat overdreven was.
De film kabbelt lekker door met zeer goede grappen, mooi acteerwerk etc.
Het jamere is echter, dat een spannende sfeer tracht te worden opgewekt in het begin en ook bij de scene waarin Suske en Wiske vertrekken terwijl er iemand het huis is binnengedrongen terwijl dat niet echt lukt. Het meer afwisselen van beelden en een wat vluggere en mysterieuze sfeer had het veel goed gedaan.
Ook het emotionele aspect is een ietsje teveel aanwezig.
Edoch vind ik alle foutjes en dingetjes in de film werkelijk niet storend. Het is een uitermate vermakelijke familiefilm waar we met recht 3 jaar op hebben mogen wachten. Leuke knipogen sieren de film, en zelfs de grap over lambiks t-shirt blijft leuk!
Hoewel de film maar vaagjes het verhaal volgt, blijft die heerlijke suske en wiske sfeer tot op het einde aanwezig. Deze film staat bij mij zeker in het lijstje waar ook de schitterende Taxi serie en de the lord of the rings toe behoren!
btw: de lambiek acteur (naam vergeten) heeft nog geen stripfiguur gespeelt....
DatumSun Mar 14 16:16:27 2004

Recensie no. 21
NaamLilian Brood
Leeftijd35
Cijfer8
CommentaarIk ben zelf bij de opname vorig jaar in Huijbergen geweest.Dat vond ik beslist fantastisch.Dus toen ik hoorde dat de film op 18 februari in de bioscoop kwam, wilde ik deze beslist zien.Ik ben samen met mijn zus naar de film van Suske en Wiske geweest.We hebben beide als een stel tieners zitten te genieten het avontuur van onze vriendjes.Ik vond alle spelers hun personages goed neerzetten.Alleen sommige stukjes die in de strip voor kwamen miste ik echter in de film wat ik ook wel jammer vond.Voor de rest ga zo door en wie weet komt er nog wel een film van onze vriendjes uit. (wat iedere Suske en Wiske fan stiekem hoopt.)
DatumFri Mar 12 19:59:35 2004

Recensie no. 20
NaamJessica
Leeftijd14
Cijfer8
CommentaarIk vond het een hele leuke film maar ik vond het niet zo gepast om een man als sidonia te nemen. er zaten spannende stukkies in dah was wel vet, Jessica
DatumWed Mar 10 19:18:08 2004

Recensie no. 19
NaamRick
Leeftijd9
Cijfer9
CommentaarIk vond het een hele leuke film.
aleen sidonia vond ik niet zo leuk.
soms was het spannend en soms was het sloom.
DatumWed Mar 3 19:03:46 2004

Recensie no. 18
Naamluca
Leeftijd13
Cijfer10
CommentaarIk vind het een goeie film ik heb een tien gegeven voor de film maar ik wou maar punten geven zo n goeie film was het.en spannend.Ik heb de film een keer gezien.woensdag 3 maart ga ik weer de film kijken van suske en wiske zo n goeie film
Doe zo voort en nog veel veeeel succes ermee
nog een vraag komt er ook nog een twede film uit van suske en wiske?
DatumTue Mar 2 20:49:48 2004

Recensie no. 17
NaamRuben aelbrecht
Leeftijd9
Cijfer10
CommentaarHet was een super-goeie film.Ge moet er echt een keer naar gaan kijken 'k heb veel filmen maar Suske en Wiske was de aller aller aller beste.Er moeten zeker nog film van komen want ge kund ze niet weer-staan een liefst met de zelfde acteurs.
Het begint traag en word dan spanend en cool.
Het eindigd leuk en feesteleik.
DatumMon Mar 1 17:38:56 2004

Recensie no. 16
Naamandy van veen
Leeftijd9
Cijfer10
Commentaarhet is echt één van de gaafste films die ik ooit heb gezien.
DatumMon Mar 1 12:39:08 2004

Recensie no. 15
NaamJeske Van Snick
Leeftijd10
Cijfer10
Commentaarik vond het de leukste film die ik ooit gezien heb.
Ik droom er nog van zo leuk was hij.
DatumSun Feb 29 10:37:18 2004

Recensie no. 14
NaamRoel Cuppen
Leeftijd24
Cijfer6
CommentaarToen ik in 2001 hoorde dat er een film van Suske en Wiske werd gemaakt, had ik al gemengde gevoelens. Het is namelijk niet makkelijk om een stripverhaal om te vormen tot een film. Dat gevoel had ik een paar jaar geleden ook bij de eerste Asterix-film en die film werd naar mijn inziens een totale mislukking. Deze eerste Suske en Wiske film viel me wat dat betreft nog wel mee, maar ook over deze film ben ik niet helemaal tevreden. Het is van de makers een goede keuze geweest om gewoon een album uit de reeks te verfilmen en niet, net als bij Asterix, enkele albums samen te smelten om zo tot een totaal onsamenhangend geheel te komen. Ik vond alleen de keuze van "De duistere diamant" niet zo geweldig. Dit album geeft wel goed weer waar de stip "Suske en Wiske" voor staat, maar omdat Jerom hier eigenlijk nauwelijks in voorkomt vindt ik niet dat dit album model staat voor de hele reeks. De scenarioschrijvers wilden Jerom niet in het verhaal verwerken, omdat ze ze het oorspronkelijke verhaal wilden respecteren en niet onnodig extra verhaallijnen wilden toevoegen. Maar de verhaallijn in de film heeft eigenlijk nog weinig gemeen met de verhaallijn van de strip, dus eigenlijk is die uitspraak ook onzin. Ik vond het ook jammer dat enkele leuke grappen in de strip niet in de film verwerkt waren, zoals het getover van Alwina waarbij Lambik steeds de klos was, kwam in de film maar enkele keren voor. Toch vond ik de veranderingen in het verhaal niet slecht, al klopte het einde wel niet. Daarin vertelde de magiër dat hij reeds 500 jaar wacht op de verbreking van de vloek. Maar Suske, Wiske, Lambik en Alwina zaten 500 jaar terug in de tijd, dus in feite is de vloek net begonnen. In de strip klopte dat wel, omdat Alwina toen de steen terugbracht naar de magiër in het heden. Maar goed, genoeg verteld over het verhaal, nu iets over de acteurs.
Het makkelijkste bij de verfilming van een stripverhaal is dat je al weet hoe de figuren eruit moeten komen te zien. Het moeilijkste is, om ze er ook zo uit te laten zien. Ik denk dat de meeste fans van Suske en Wiske wel eens gefantaseerd hebben over hoe Suske, Wiske en alle andere er in het echt uit zouden zien. Bij mij zien ze er in ieder geval heel wat anders uit als in de film. Suske en Wiske lijken wel precies op hun evenbeelden, alleen qua karakter vond ik ze niet zo lijken. Wiske is niet zo koppig als in de strip, en Suske's rol is in mijn ogen veel te beperkt gebleven. Lambik vond ik qua uiterlijk minder geslaagd en ik miste vooral zijn 6 haarsprieten, die voor zijn personage toch heel belangrijk zijn. Nu deed Lambik me meer denken aan een dikke versie van Pim Fortuyn. Ik vond dat Dirk Roofthooft (iemand vertelde bij de recensies ten onrechte dat deze ook Kiekeboe zou hebben gespeeld in "Het witte bloed", maar dat was Dirk Bosschaert) hem ook niet overtuigend speelde en niet de juiste humor toevoegde aan het karakter. Stany Crets was qua vertolking wel aardig, maar qua uiterlijk leek hij voor geen meter op Jerom en overtuigde hij mij ook niet als de sterkste man van het Westelijk Halfrond. Professor Barabas vond ik ook niet echt geslaagd. Hij is wel verstrooid, maar ik kan me niet herinneren dat hij in van de 282 albums ooit de naam van Wiske niet meer kon herinneren. Ik vond hem bovendien ook een beetje kinderachtig overkomen. Sidonia werd echter nog het ergst toegetakeld in deze strip. Ik had deze verfilming al een beetje afgeschreven toen ik hoorde dat Sidonia door een man gespeeld zou worden. Sidonia heeft weinig vrouwelijks, dat geef ik toe, maar ze is wel een vrouw. Ik vond dat al niet werken bij de musical van Suske en Wiske en hier werkt het ook niet. Peter van den Begin speelt haar veel te overdreven en elke scène waarin ze meespeelt verpest de film. Dit is misschien wel leuk voor kinderen, maar niet voor volwassenen.
Dat idee had ik dan ook een beetje bij deze film. Hij is meer gericht op kinderen en niet op volwassenen en dat terwijl de strip eigenlijk voor alle leeftijden is. Maar als dat je allemaal niet stoort, heb je best wel een leuke film met prachtige decors en zeer fraaie trucages.
Niet perfect, maar wel aardig.
DatumSat Feb 28 19:24:51 2004

Recensie no. 13
Cijfer9
CommentaarRecensie verwijderd op verzoek van de inzender.
DatumFri Feb 27 22:16:48 2004

Recensie no. 12
Naamsonja mekes
Leeftijd39
Cijfer7
Commentaarmijn dochter van 7 vond de film wel leuk, maar ik weet hoe het verhaal in het echt gaat, heb het boekje wel duizend maal gelezen wat ik nog met de andere suske en wiskes ook doet zo leuk vind ik deze stripverhalen al is het tegenwoordig ook niet meer wat het is, maar het orginele verhaal gaat heel anders dan de film die gemaakt is en dat vond ik eigenlijk niet zo leuk.Maar goed als de kinderen maar genieten dat is ook belangrijk.
DatumFri Feb 27 22:20:40 2004

Recensie no. 11
NaamGuy Golsteyn
Leeftijd43
Cijfer4
CommentaarHier is een unieke gelegenheid professioneel de nek omgewrongen. Het oorspronkelijk scenario van Vandersteen, dat humor met spankracht afwisselde, waarvan het mysterie afdroop, en dat qua script en lay-out perfect uitgetekend was om de strip "letterlijk" te verfilmen, werd bijna niet gevolgd. De hoofdlijnen werden min of meer behouden, maar de grappige dialogen en/of scènes, en de opbouw naar een spannend einde toe zijn wat mij betreft nagenoeg allemaal verdwenen en dat is jammer. Hoe meer de film zijn einde nadert, hoe verder er van het initiële scenario afgeweken wordt en de eindscène in de toren heeft er zelfs niets meer mee te maken en is totaal overbodig en zelfs gewoonweg slecht.
Mogelijk kunnen filmliefhebbers die de strip nooit gelezen hebben bekoord worden, ik ben ontgoocheld naar huis gekomen. Ik had er me gewoon meer over voorgesteld. Jammer maar helaas.

Wat de figuren betreft vind ik dat Wiske en Barabas het dichtst aanleunen bij hun stripfiguur, Sidonie en Lambik komen totaal niet overeen met hun strip-variant. De rest ligt er middenin. En het verhaal is zodanig aangepast dat de hoofdrol van Suske en Wiske hun eigenlijk ook ontnomen is. Belangrijke S&W scènes werden weggelaten, andere, zonder S&W werden toegevoegd. Waarom toch?

Samengevat : de film is technisch ok (sommige dialogen zijn moeilijk verstaanbaar), de decors zijn prachtig, de acteurs variëren van "overtuigend" tot "zwak" en de verhaallijn ligt té ver van de strip af.

4/10 voor mij.

DatumThu Feb 26 11:13:37 2004

Recensie no. 10
Naammike roelants
Leeftijd14
Cijfer10
CommentaarIk vond een hele mooie film net zoals de strippen ik had moeten lachen het was ook spannend ik zal hem zeker nog een paar keren kijken en ook kopen op DVD de acteurs(joeri busschots,celiné verbeeck,rik roofthooft,peter van den begin en stany crets) waren heel goed gespeeld en ik hoop dat ze nog een film van suske en wiske maken met de zelfde acteurs + actrices maar ik zeg nog een keer heel goed gemaakt.
DatumTue Feb 24 18:28:44 2004

Recensie no. 9
NaamRogier simons
Leeftijd8
Cijfer10
CommentaarIk vond het een leuke film omdat er grappige stukjes tussen zaten.
Ik vond het ook een goede film want het was goed nagemaakt.
Ik vond het allen jammer dat Sidonia een man was.
DatumTue Feb 24 11:30:54 2004

Recensie no. 8
NaamEsther Vooys
Leeftijd12
Cijfer9
CommentaarIk vond de film juist heel leuk. Er zaten leuke stukjes in en soms ook wel hele verdrietige.
De stem van Sidonia viel mee, want ik had erger verwacht!
Maar het verhaal is in (hele) grote lijnen het zelfde als in in het album!
Ik vond het wel waard om te gaan kijken!!!
Als de film op DVD is, ga ik hem zeker kopen!! Want ik vond de film zo leuk, dat ik hem wel nog een keer wil zien.
Groetjes
Esther
DatumMon Feb 23 17:15:10 2004

Recensie no. 7
NaamIneke Meulewaeter
Leeftijd12
Cijfer9
CommentaarIk vind het een pracht van een film.ps.:zou ik aub het emailadres van suske kunnen krijgen?hij is zo knap!!inekexx
DatumMon Feb 23 09:58:11 2004

Recensie no. 6
Naammarcel
Leeftijd17
Cijfer9
Commentaarik vind de film goed gemaakt de sfeer van sus en wis is er goed ingegooit om zo maar even ze zeggen in eerste instantie dacht ik dat het een film zou worden zoals de strips die nu gemaakt worden met die nieuwe kleding en humor maar dat is gelukkig niet gebeurt ik ben heeeel tevrede
DatumSun Feb 22 15:45:13 2004

Recensie no. 5
NaamAxel Von Valfrücht
Leeftijd24
Cijfer10
CommentaarIk wou een 9,x geven omdat ik Herr Seele tegen het einde wat vond tegenvallen, maar vanwege het vrolijke slotliedje geef ik toch een 10. De Duistere Diamant is altijd mijn favoriete Suske&Wiske album geweest. De film doet het boek geen onrecht, en dat ondanks het feit dat "De Duistere Diamant is toch uiterst gevaarlijke materie is". Een mysterieuze edelsteen, de dreiging van de volle maan, de zonsverduistering, de rune-tekens die achter Urbanus in het hout zijn gegrift, tijdreizen,de mooie heks Alwina, Willeke van Amelrooy met één oog,de magiër/alchemist met als boodschap: "wie de lach bant, doot zijn hart", en ook het toch wel verrassende einde met de verzoening tussen(wel, dat verklappen we hier niet - ga zelf de film maar bekijken). Niet te missen.
DatumSun Feb 22 13:43:08 2004

Recensie no. 4
NaamTim Asselman
Leeftijd19
Cijfer7
CommentaarDeze film had heel goed kunnen zijn...
Glansrollen voor Sidonia en Jerom, maar van Lambik (Roofthooft) had ik meer verwacht. Het was teveel Roofthooft en te weinig Lambik. De humor was soms ver te zoeken.
Decors en effecten meer dan in orde. Muziek was onopvallend maar ondersteunend.
Dat het verhaal wat dunnetjes is, is eigenlijk geen minpunt. Iedereen kan het goed volgen.
Conclusie: als je je verveelt op een zaterdag- of zondagnamiddag, ga hier dan naar kijken. Anders niet. Niet slecht, maar ook niet super.
DatumSat Feb 21 19:09:04 2004

Recensie no. 3
NaamBas
Cijfer9
CommentaarZo een toffe film!
Lijkt erg op het boek.
Ook zeer grappig is dat Sidonia gespeeld wordt door een man.
Is weer eens wat anders.
Complimenten!
DatumSat Feb 21 18:56:30 2004

Reactie no. 2
NaamAlain Stienen
Leeftijd39
Cijfer9
CommentaarHoe wil je een film beoordelen, die op een stripverhaal gebaseerd is? Het stripverhaal zelf is uitgegeven einde jaren 50 en inmiddels overbekend!!! Ondertussen zijn er al minstens 4 generaties mee opgegroeid, want het is niet een of andere strip! Het handelt zich hierbij om Süske en Wiske, naast Astérix van Uderzo en Goscinny, Kuifje van Hergè en de avonturen van Blake en Mortimer van Edgar P. Jacobs monumenten van de Europese stripwereld!!!
Ik zelf ben, buiten de werken van Jacobs, Hergè en Uderzo en Goscinny, een fervent liefhebber van Willy Vandersteen, zijn oeuvre, zijn opvolgers en medewerkers! Tevens ben ik ook een absolute filmliefhebber! Eigenlijk èèn cineast door en door, als ik dat zo mag beweren! Degene die mijn beoordelingen lezen op deze site, weten dat!
Laat ik nu niet moeilijk doen; Tegenover het stripverhaal is de handeling in de filmversie duidelijk gestraft en om een film voor de kijker interessant en spannend te houden moet dit ook. Een door een windvlaag wegfladderende Sidonia mag dan wel voor het stripverhaal ( en beslist ook voor de fans en de special effects-crew, die zo iets dan kunnen realiseren )leuk zijn, maar voor de doorsneekijker... Nou nèè! De doorsneekijker, die niks met S+W te doen hebben, moet je ook kunnen boeien en die willen voor die 6 tot 8 Euro, wat je ondertussen makkelijk uitgeeft voor een avondje bioscoop en daarbij praat ik nog niet over de frisdranken, popcorn etc., eieren voor hun geld hebben! Na enige moeilijkheden in het begin (daarover later meer) kom je na ongeveer 1/3e van de film als buitenstaander goed erin en ja hoor, daarna gaat eigenlijk alles van een leien dakje. Het is spannend ( je wilt absoluut weten hoe het verder gaat ), humoristisch (Lambik: " Hoe weten die, dat wij Belgen zijn ?!" en ( dat vind ik nou belangrijk ) mooi in beeld gezet! De special effects kunnen zich meer als laten zien! Je merkt, dat ze er geld er in gestoken hebben. Als niet... zou de film ook niet zodanig gewerkt hebben!
Als buitenstaander moet je je eerst wennen aan de hoofdrolspelers. Bij Lambik geen probleem, je merkt dat Dirk Roothooft al vaker stripfiguren ( Kiekeboe in de verfilming van het stripalbum "Het witte bloed" )gespeeld heeft, dus neem je zijn manierismen eigelijk na een paar ogenblikken in koop. Joeri Busschots als Suske is in het begin wat bleekjes, maar hoe meer de film vordert, hoe sterker hij wordt. Mocht er ( en daar ga ik van uit ) een andere film van ons geliefd stripduo komen en Joeri is er nog steeds erbij, zal hij die rol nog intensiever, dus nog beter spelen! Celine Verbeek als Wiske was ook wat wennen, maar zoals bij Dirk als lambik ging dat heel snel.Stany Cretz als Jerom is visueel gezien een en hetzelfde, alleen dat Stan zijn ogen open heeft en Jerom niet! Tuur de Weert als Prof. Barabas accepteer je ook meteen, maar Peter van den Begin als Sidonia en dan ook nog die stem (Sorry, Peter! het is absoluut niet persoonlijk tegen u gericht!!!Denk daar a.u.b. aan!) ziet en komt ook over als een travestiet! Zo stel ik me Sidonia ( enerzijds Als S+W-fan en anderzijds als doorsnee-bioscoopganger. ) niet voor! Daar moet bij de volgende film wat anders gebeuren! Ik weet, dat het moeilijk is, zo een figuur als Sidonia moeilijk te bezetten is als vrouw, maar mogelijk is het beslist! Thekla Reuten als Alwina is niet alleen mooi om aan te zien, maar ook overtuigend. ( Jammer, dat Alwina in latere avonturen van S+W niet voorkomt! ) Rik launspach speelt baron Roger ( In de stripversie is dit figuur geheel anders aangelegd als in de film) en als nevenfigurant overtuigt ook hij min of meer. Hij had als acteur misschien het feit, dat de vloek van de diamant iemand van het lachen berooft, beter spelen kunnen! Misschien liet de regisseur het niet toe, omdat hij het niet belangrijk vond, of het was gewoonweg niet voldoende in het script uitgewerkt. Ook leuk was het Urbanus ( logisch! Urbanus is bekennende Vandersteenfan! Wie weet dat niet! ), Willeke van Ammelrooy als herbergier en herbergiersvrouw en natuurlijk diverse fanclub(bestuurs)leden terug te zien. ( Paul, luister: Ik heb je vandaag nog bij een broederschap aangemeld! Waar wil je liever heen? De Nestorianen, de Dominicanen of toch liever bij de Gregorianen? Zeg het me maar! )
De locatie van het domein Bokrijk kun je ook als geslaag noemen. Daar zijn werkelijk prachtige opnames ontstaan.
Ik kan zeggen, dat ik als S+W-liefhebber eigenlijk tevreden ben over het resultaat en als filmliefhebber... moet er bij de volgende film meer aan bepaalde personages gewerkt worden ( zoals reeds gezegd, wil ik hierbij niemand beledigen! ). Voor de rest... is het wachten op de DVD, met hopelijk een heleboel extra´s!
DatumFri Feb 20 00:29:56 2004

Recensie no. 1
Naamveva bekaert
Leeftijd45
Cijfer8
Commentaarbegint eerst een beetje traag,maar al gauw zit je volop in het verhaal en de aktie!lambik en barabas zetten hun rol leuk en geloofwaardig neer.Suske en wiske komen ook goed over,maar hebben wel wat weinig tekst,wat wel goed gemaakt word door de vele gebeurtenissen in de middeleeuwen. de scenes in de middeleeuwen zijn heel mooi.Ik denk dat groot en klein veel plezier aan de film zal beleven.
DatumThu Feb 19 10:33:26 2004