Baron de Lacheloze


Rik Launspach speelt de huisbaas van Alwina.
Rik Launspach

De rol van baron Roger de Lacheloze wordt ingevuld door de Nederlandse acteur Rik Launspach.

De in 1958 geboren Launspach kreeg zijn opleiding tot acteur tussen 1981 en 1985 aan de Toneelschool in Amsterdam.
In 1991 werd hij voor het eerst bekend bij een groot publiek door zijn rol in de tv-serie Bij nader inzien van regisseur Frans Weisz. Veertien jaar eerder was hij al te zien in de film A bridge too far maar daarin was hij slechts één van de vele figuranten die heel even in beeld kwamen.
Afgezien van het rolletje in de grote oorlogsfilm van Richard Attenborough concentreerde de acteur zich aanvankelijk voornamelijk op het theater. In 1985 was hij mede-oprichter van het gezelschap De Zaak en vanaf 1988 maakte hij deel uit van De Trust. Voor het laatstgenoemde gezelschap was hij naast acteur ook als regisseur actief. In 1995 verliet hij De Trust om meer werk voor film en tv te kunnen gaan doen.

Naast Bij nader inzien was Launspach op tv onder meer te zien in De Partizanen, Windkracht 10 en In naam der koningin. Voor zijn rol in Oeroeg ontving hij 1993 een Gouden Kalf als beste acteur. Films waarin hij een rol speelde zijn Oeroeg en The Delivery.
Ook als scenarioschrijver heeft Launspach zijn sporen verdiend. Hij schreef mee aan de speelfilm Storm en ontving in 1999 ontving de Geneva-Europa Prize voor het scenario van Azara.