Sjaak


Urbanus speelt een gastrol als herbergier.
Urbanus

De eigenaar van de herberg waarin Suske en Wiske in de Middeleeuwen terecht komen wordt gespeeld door de Belgische komiek Urbanus.

Op 7 juni 1949 werd Urbain Servranckx in Pede geboren. Onder zijn eigen naam begon hij in 1973 met optreden als humoristisch zanger, begeleid door de groep Van Anus. Een jaar later ging hij solo onder de artiestennaam Urbanus van Anus. Hij werd al snel populair en werd daarom in 1980 door de BRT gevraagd om een aantal korte filmpjes te maken voor het programma Zorg dat je d'er bij komt. Één van de filmpjes kreeg op het Festival van Montreux een eervolle vermelding.
Zijn artiestennaam kortte hij in deze periode in. De achternaam Van Anus verviel en voortaan noemde hij zichzelf kortweg Urbanus.

Van de shows die de komiek maakte werden met groot succes diverse lp's en singles uitgebracht. In de loop van zijn carrière ontving Urbanus zowel in België als Nederland diverse gouden en platina platen.

Urbanus is ook in de bioscoop te zien geweest. Hij etaleerde zijn komische talenten in de films Hector en Koko Flanel van regisseur Stijn Coninx. De regisseur en Urbanus waren samen ook verantwoordelijk voor de scenario's van beide films die in België door een record aantal bezoekers werden bezocht.

In 1984 klopte Willy Linthout bij hem aan met het idee van een komische strip met Urbanus als hoofdrolspeler. Het idee sprak de artiest wel aan en de strip kwam daadwerkelijk tot stand. De scenario's voor de verhalen worden door Linthout en Urbanus samen geschreven en Linthout zorgt voor het tekenwerk. Dat ook deze strip een succes werd blijkt uit het feit dat in 2003 al het 100e album in de reeks verscheen.
De stripheld Urbanus kreeg in 2000 een standbeeld in Tollembeek en in 2001 werd hij in brons vereeuwigd op de boulevard van Middelkerke.

Voor Suske en Wiske-fans is Urbanus ook geen onbekende. Naast het feit dat zijn strip regelmatig te lezen is in het Suske en Wiske weekblad is hij sinds 2002 ook scenarist van de reeks Klein Suske en Wiske, waarvoor Jeff Broeckx de tekeningen verzorgt.