Suske en Wiske op het WWW - Versus

De auto van Lambik

Deel 1


Dit artikel is voor het eerst verschenen in Versus no. 29 (november 1994).

Een nieuwe auto voor Lambik Nadat Tante Sidonia, Suske en Wiske in 1983 (De tamme tumi) verhuisd waren was het tijd voor een volgende standaardisering. In 1992 was het zover. Lambik kocht in 'De tootootjes' een nieuwe auto. Voor iemand met als beroep stripheld (zie Suske en Wiske tekenfilm 'De straatridder'. Wiske antwoordt op de vraag wie in het huis wonen: Lambik en Jerom, striphelden) spreekt het voor zich dat Lambik een terreinwagen neemt. Zijn Four-wheel-drive heeft 16 kleppen en (natuurlijk) een kathalysator (die kathalysator maakt duidelijk dat Lambik na zijn carrière als boomchirurg nog steeds het milieu respecteert).

Hoewel Jerom nog niet zo lang geleden reclame maakte voor Subaru en het Ford performance magazin reeds tot de klassieke verzamelitems behoort, koopt Lambik een Suzuki Vitara.

In het volgende avontuur 'De klinkende klokken' blijkt dat Lambik nog steeds in deze auto rijdt. Men heeft zelfs het kenteken 'KDH 494' vermeld (zie strook 7).

In de daarop volgende avonturen 'Het kristallen kasteel' en 'De gulden harpoen' trekken onze vrienden met de auto naar Han sur Lesse respectievelijk Boxtel. In 'De snikkende sirene' wordt de heenreis aanvaard met de auto, maar onze vrienden zien zich genoodzaakt terug te gaan met de Gyronef. Dit betekent echter niet het einde van de auto, want in 'De slimme slapjanus' rijden ze er weer mee naar Parijs.

Toen onlang 'Het Aruba-dossier' speelde vlogen onze vrienden naar Aruba. Voor zijn bezoek aan Kick Vorser, de vriend van prof. Barabas, huurt Lambik dan ook een auto (strook 101, tweede plaatje).

Als hij in het huis aangekomen, Krabbe en Koker (vergelijk de drie tekenleerlingen Krab, Beho en Kher uit 'De belhamel-bende'!) ziet, moet hij vluchten. Tijdens zijn vlucht kunnen we nog net het kenteken van zijn rode huurjeep lezen: 'KDH 494', zijn eigen kenteken op zijn type auto! (strook 111, derde plaatje) Als hij even later wordt klem gereden (strook 115) zien we dat het kenteken is gewijzigd in AR 705!

Weetje: In 'Het Aruba-dossier' staat nòg een fout. In strook 72 zien we Henk en Joop. Uit de dialoog blijkt dat Henk de man achter de beeldschermen is. Op strook 74 wordt 'Henk door die twee gangsters aangevallen', maar dat was nu net Joop!


Voor het vervolg van dit artikel zie Deel 2.