Suske en Wiske op het WWW - Versus

De slimme slapjanus in de krant

oorspronkelijke titel: Jerom als begrafenisondernemer


Dit artikel is voor het eerst verschenen in Versus no. 26 (februari 1994).

De slimme slapjanus Vroeger was het heel gebruikelijk dat de verhalen in het album anders waren dan in de krant. Tegenwoordig zien we het steeds minder, de laatste keer was dit, voor zover bekend, het geval van de rascistische teksten in Lambik Baba (zie versus 18).

In het verhaal van de Slimme Slapjanus is de wijziging echter veel groter (en interessanter). Er zijn stroken gewijzigd en weggelaten.
Er zijn dus 2 veries. Ten eerste is er de versie uit de Standaard. De tweede versie is die van het album, het SW-Weekblad maar ook voor diverse voorpublicaties in ondere andere de Haagsche Courant. Ook de franse vertaling is van de tweede versie.

Joop Schreurs en ik vonden een scene terug die in het album hoort nà strook 38/39 (als Jerom het sanatorium heeft verlaten).

In het album zien we hoe onze vrienden eten ontvangen vanaf de lopende band en hoe Jerom een nieuw pak koopt en dit onder de modder raakt.
In de Standaard zien we de stroken zoals ze hier zijn afgebeeld. Het vertelde is volstrekt anders.
Als we deze scene lezen, dan blijkt dat dit wellicht de schokkendste S&W-scene aller tijden is. Nooit zagen wij zulk een spot rond om de doden.
Waarom deze scene is weggelaten mag dan overduidelijk zijn, onbegrijpelijk wordt daarmee hoe het kon gebeuren dat deze scene is getekend en zelfs gepubliceerd.

Door het weglaten van deze bizarre stroken werd het mogelijk om ook een humanere toediening van chocola te tekenen en zo heeft men er voor gezorgd dat het uiteindelijke verhaal toch weer op 188 strookjes uitkwam. Door vervolgens de strookjes netjes te hernummeren werd het geheel mooi gecamoufleerd en het zou dan ook misschien nooit opgevallen zijn als we niet toevallig de krant opensloegen en strookje 188 zagen zonder het vertrouwde `EINDE'.


Voor het vervolg van dit artikel zie Deel 2.