Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kaartendans


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 101 (1e druk: 1970)
Voor het eerst in album verschenen in 1962

De kaartendans Op 7 maart 1962 werd volgens oude traditie via de aankondiging de titel van het nieuwe avontuur van Suske en Wiske in de krant De Standaard bekend gemaakt. Het heette De kaartendans en werd niet alleen snel populair onder de vele lezertjes, maar ook bij de volwassen lezers.
Op 8 maart 1962 begon de voorpublicatie die eindigde op 13 juli 1962. De eerste uitgave van het verhaal als album volgde in de loop van het jaar 1962.

Degene die de krantenversie kent en opmerkzaam doorgelezen heeft zal ongetwijfeld twee of meer verwijzingen naar de actualiteit van toen, dus het jaar 1962, opgevallen zijn.
Jerom zegt in strook 186: "Beetje geweld gebruiken. Al is er geen woestijnpetroleum mee gemoeid!"
De historisch geïnteresseerde lezer weet dat Willy Vandersteen uithaalt naar de Suez-crisis van 1956. De toenmalige president van Egypte, Gamal Abd el Nasser (*1918 - +1970) wilde in juli 1956 het Suez-kanaal nationaliseren om er de bouw van de Assuan-stuwdam mee te financieren. Dit plan stootte op heftige tegenstand bij de Franse, Engelse en Israëelische politici. Vooral de toen nog jonge staat Israël zag zich door dit plan bedreigd in haar bestaan.
President Nasser kreeg in een ander beroemd Suske en Wiske-verhaal een pregnante bijrol, namelijk in De Gouden Cirkel op strook 202, waarin hij Lambik wilde meedelen dat hij behulpzaam wilde zijn bij het aanhouden van de bandieten Snoeffel en Gaffel.

Een andere verwijzing was de strijd tussen de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie om de eerste mannen in het heelal en op de maan te krijgen. De Koude Oorlog werd dus niet alleen op onze planeet uitgevochten, maar ook in het heelal!!!
Het hondje Laika De lancering van de kunstmatige satelliet de Spoetnik 2 met het eerste ruimtehondje, Laika, aan boord in november van het jaar 1957 was een enorme schok voor het prestige van de Amerikanen. Zij, degene die de wereld behoed had voor de verschrikkingen van het Nationaal-Socialisme en het geweld van het imperialistische Japan, zag zich vernederd door haar nieuwe aartsvijand, de Sowjet-Unie.
Koortsachtig begonnen de Amerikanen met een groots opgezette ruimtevaartprogramma om tenminste daarin de eerste te zijn die een mens in een omloopbaan rond onze planeet gebracht hebben, maar ook dit duel zouden de Amerikanen verliezen. Op 11 april 1961 brachten de Sowjets de kosmonaut Joeri Gagarin (*1934 - +1968) met een raket buiten de dampkring van onze planeet. In deze raket bevond zich een ruimtecapsule, de "Wostok". Op 12 april voltooide Joeri Gagarin als eerste mens in het heelal de omcirkeling van onze Aarde in een ruimtecapsule.
De Amerikanen lieten zich dit keer niet van de wijs brengen en tien maanden later, in februari 1962, ging de astronaut John Glenn (*1921) als eerste Amerikaan de ruimte in.
Wie nu denkt, dat de nek-aan-nek-race tussen de Amerikanen en de Sowjets om de heerschappij in het heelal zou ophouden zit er naast. In Juli 1962 lanceerden de Venigde Staten als eerste een communicatiesateliet, de Telstar.
Het spelletje ging nog verder want in 1962 zwoor president John F. Kennedy (*1917 - +1963) tijdens een emotionele rede aan het volk dat de Verenigde Staten niet zou rusten nu er successen te behalen vielen i.v.m. met de ruimtevaart. Nog voor het einde van deze decade (dus de jaren 60) zullen de Amerikanen als eersten een voet op de Maan zetten. Deze rede van Kennedy was profetisch, want inderdaad zette de astronaut Neil Armstrong (*1930) op 21 Ruiten Dame juli 1969, dus nog voor het einde van de decade, als eerste mens (en als eerste Amerikaan) een voet op de maan!

Centraal gaat het in dit prachtige verhaal om het kaartspel. Een van de eerste officiële geschreven meldingen van kaartspel is uit een document van Johannes van Rheinfelden uit het jaar 1377.
Er bestaan twee soorten van kaartspel, namelijk het spel voor het vermaak, hiertoe horen Bridge, Poker, Blackjack, Solitaire e.d., maar ook de nieuwere vormen zoals Pokèmon, Yug-i-oh en Digi-Mon, en dan is er nog Tarot. Dit is ook een kaartspel, maar het heeft meer met het occulte te doen. Ervaren tarotleggers kunnen, als men het tenminste geloven mag, de toekomst van iemand voorspellen.
Het kaartspel kan een prachtig vermaak zijn voor jong en oud maar kan, als er om geld of andere waarden gespeeld wordt, gevaarlijk zijn. Vaak genoeg zijn mensen hun gehele bezit aan het kaartspel kwijtgeraakt. Ook kan het kaartspel snel verslavend werken, zoals het gokspel. (zie De Gekke Gokker) Men heeft dan de neiging steeds opnieuw te spelen. "Eén keer moet het toch lukken!", denkt men dan en juist dat zijn de eerste tekenen van verslaving.
Desalniettemin is en blijft het kaartspel geliefd bij vele mensen.

In dit verhaal zijn er ook weer bijpersonen die we al uit vorige verhalen kennen, zoals het koddige hondje Tobias uit Het hondenparadijs en Van Zwollem, de man met het speelgoedcomplex, met zijn beeldschone dochter Anne Marie. We zagen de twee al eerder in Het sprekende testament, Het vliegende bed en in De klankentapper.

In het begin van het verhaal, namelijk op de rommelmarkt, heeft de toenmalige president van Frankrijk, Charles de Gaulle (*1890 - +1970) een cameo. In de krantenversie bladert hij in een boek over beeldende kunst. Later is dit in de albumversie vervangen door "Reis naar Algerië" en is bedoeld als spot. In die tijd bestonden er spanningen tussen Frankrijk en Algerije. Algerije was namelijk vroeger een Franse kolonie.

Charles de Gaulle in de krant Charles de Gaulle in het album

Suske hield in die tijd schijnbaar van de Duitse zangeres Conny Froboess (* 1943), want Wiske probeert hem te lijmen met een liedje dat toendertijd razend populair was in heel Europa: "Zwei kleine Italiener".

Samenvatting

Op een rommelmarkt ontdekt Wiske een levensgrote speelkaart met een afbeelding van een ruiten dame. Plots ziet ze hoe een grote dikke traan over de Wiske ziet ruiten dame op de markt wang van de kaarten dame rolt. Wiske slaat alarm, maar niemand gelooft haar. Desondanks wil Sidonia de kaart voor Wiske kopen. Opeens komt een lange dunne man met bril en hoedje opdagen en wil eender hoe de kaart kopen. De antiquair begint een zaakje te ruiken en houdt op. Als commentaar geeft hij dat de twee morgen nog maar eens moeten terugkomen.
Die avond besluit Sidonia het nog eens een keer te proberen bij de antiquair, maar de kaart is al weg en betaald. Voor de antiquair is de zaak hiermee afgedaan.
Sidonia vertelt haar wedervaren aan Lambik, Jerom en de kinderen. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan en komen terecht in een kroeg, waar handelaars naar binnen en naar buiten gaan. En ja hoor! Bingo! De geheimzinnige lange man met bril en hoedje vertoeft er. als hij onze vrienden ziet slaat hij meteen op de vlucht.
Na een wilde achtervolging valt de vreemde man als het ware in de handen van onze vrienden en biecht op. Een vreemde dame had hem geld geboden, maar wie die dame was weet de man niet.
Door de hulp van Tobias de straathond komen ze er achter dat die dame niemand anders is als Anne Marie van Zwollem. Zij kocht de kaart om haar vader te kunnen kalmeren, want van Zwollem loopt als markies verkleed te zoeken naar een holle ruimte in het kasteel. Suske en Wiske proberen er achter te komen wat van Zwollem zoekt, maar het lukt de kinderen niet. Wiske laat Lambik komen, want hij is de enige persoon waarmee van Zwollem kan opschieten.

Lambik en Jerom komen op het kasteel aan en ontdekken de ravage die de man heeft aangericht. Met veel geduld en moeite overtuigen Lambik en Jerom Van Zwollem ervan dat hij het zoeken naar die holle ruimte in het kasteel op moet geven. Van Zwollem ziet zich nu als astronaut. Maar dat gaat ook niet lang goed. Hij zet het kasteel op stelten door een raket in de kelder af te vuren. De raket zoekt haar weg door enige plafonds naar buiten. Lambik, Suske, Jerom, Anne Marie en Wiske, die diep aan het slapen waren, springen op en gaan op zoek naar van Zwollem. Wiske komt hierbij toevallig in de zaal waar ruiten dame hangt en ziet weer hoe de speelkaart huilt. Ondertussen hebben de anderen van Zwollem ontdekt. De verwarde man heeft een raket nagebouwd en wil er mee naar de maan. Dat kan natuurlijk niet goed gaan en het zaakje ontploft met een vreselijke knal. Wiske komt er nu ook bij en vertelt dat de kartonnen kaart weer aan het huilen is.
Van Zwollem biecht nu op wat hij aan het zoeken was in het kasteel. Hij zocht namelijk naar een geheime gang die naar een kasteel vol betoverde speelkaarten op de vijverbodem zou leiden. De kaarten dansen

Anne Marie besluit haar vader naar een rustoord te brengen. Lambik en Jerom helpen haar en de twee kinderen blijven alleen achter op het kasteel. Wiske wacht niet lang en duikt naar de bodem van de vijver en ontdekt er inderdaad een kasteel. Bij haar onderzoek om in het kasteel te komen raakt ze opgesloten in een duistere gang, maar wordt op het laatste nippertje gered door Suske.
Tezamen vinden ze de geheime gang naar het kasteel op de vijverbodem. In het kasteel heeft sinds een paar honderd jaren de speelkaarten joker de macht in handen met welwillende hulp van klaveren en schoppen kaarten. Zij dansen er op los voor de joker.
In de tussentijd laat de joker harten koning uit het gevang brengen. Hij verlangt dat de koning zijn macht moet accepteren en eist dat deze als blijk van erkenning van zijn macht voor hem knielt. Harten koning weigert en wordt door de andere kaarten gesard en afgeranseld. Suske en Wiske grijpen in maar moeten het onderspit delven. Ze worden samen met de andere ruiten en harten kaarten in een gevangenis opgesloten.
Ondertussen zijn Lambik en Jerom weer teruggekeerd naar huis. Anne Marie is bij haar vader in het rustoord gebleven. Sidonia is er niet gerust op dat de kinderen alleen in het kasteel gebleven zijn. Tevergeefs proberen Lambik en Jerom de kinderen op te bellen.

Die nacht wordt lambik gewekt door de telefoon en aan de andere kant van de lijn is niemand anders als ruiten dame! Zij waarschuwt Lambik dat als hij niet ingrijpt de kinderen zullen omkomen. Niet lang daarna zijn Lambik en Jerom onderweg naar het kasteel.
De joker heeft ondertussen ook niet stilgezeten en beveelt de ruiten dame te laten doden. Daarmee is dan voorgoed de macht van harten koning gebroken. Jerom en Lambik weten dit te verhinderen en dringen via de onderaardse gang het kasteel op de vijverbodem binnen. Na enkele hevige gevechten moeten ze echter stoppen want de valse joker dreigt Suske en Wiske te onthoofden. Op dat moment komen de gelukkig herenigde harten Ruiten Dame kan weer lachen koning en ruiten dame de danszaal van het kasteel in. De macht van de joker is hiermee gebroken. De koning verleent de klaveren en de schoppen amnestie en voor de eerste keer in tweehonderd jaren wordt de kaartendans in vrede gedanst.

Het avontuur is zowat ten einde en harten koning tovert hen in slaap, zodat onze vrienden zich niets meer van het gebeuren kunnen herinneren. 's Anderendaags komt Sidonia naar het kasteel van de Van Zwollems toe en ontdekt de vier al slapend in de bibliotheek. Ze wekt haar vrienden en die berichten dat ze alle vier iets gedroomd hebben over ruiten dame. Ze gaan nog eens op onderzoek uit, maar vinden niets.
De Van Zwollems keren weer terug naar hun kasteel, waar ruiten dame 's nachts een uur lang tevreden glimlacht.


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'