"Lambik" wint Stripprijs van Fnac


Datum: 27 februari 2015

Amoras, no. 4 Op zaterdag 28 februari werd in Fnac Antwerpen voor de tweede keer de Stripprijs van Fnac uitgereikt. Het album dat tot beste strip van 2014 werd verkozen, is Amoras 4: Lambik. Striptekenaar Charel Cambré kwam de prijs zelf in Antwerpen in ontvangst nemen.

In december 2014 lanceerde Fnac een oproep naar haar leden en fans op Facebook, met de vraag een keuze te maken uit een lijst van 40 strips verschenen in 2014. De shortlist was opgesteld door de boek-verkopers van Fnac. Op 2 weken tijd lieten zo’n vierduizend stripliefhebbers weten welke strip zij als hun favoriet beschouwen. De resultaten van de stemming worden deze week voor het grote publiek bekend gemaakt: Amoras 4: Lambik kreeg de meeste stemmen achter zich en verwerft daarmee de titel "beste strip van 2014".

Lambik is het vierde deel in de reeks Amoras, een moderne spin-off van Suske en Wiske, met dezelfde personages in de hoofd- en bijrollen. Suske, het eerste deel van Amoras werd in mei 2013 geïntroduceerd en was onmiddellijk een overweldigend succes, zowel bij de critici als bij het grote publiek. Tot dusver werden er in totaal bijna een half miljoen Amoras-albums verkocht. Vanaf het begin werd de reeks opgevat als een zesdelige, eindige saga. Na het gefêteerde deel Lambik, kan het publiek dus nog uitkijken naar de twee laatste delen die de saga compleet zullen maken. Het nieuwe album in de reeks, Wiske, verschijnt op 20 mei 2015. De reeks eindigt met deel 6, Barabas, op 4 november van hetzelfde jaar.