Introductie


Amoras In januari 2013 werd bekend dat in de loop van dat jaar een spin-off van Suske en Wiske zou worden gestart. Behalve de titel van deze nieuwe reeks, Amoras, en een aankondiging van een eerste deel, met de titel Wiske, waar ben je?, was er op dat moment nog niets over de reeks bekend.

Op 15 februari, de honderdste geboortedag van Willy Vandersteen, werd de website Amoras2047 geopend waarop wordt afgeteld naar de start van de serie.
Het getal 2047 is niet toevallig gekozen, In dat jaar is het exact 100 jaar geleden dat het eerste Suske en Wiske-verhaal, Op het eiland Amoras voor het eerst in album verscheen.

Tegelijk met de start van de site begonnen berichten te verschijnen op Twitter en Facebook om de volgers nieuwsgierig te maken naar dit nieuwe project.
Het eerste bericht dat op Twitter verscheen was het korte zinnetje The sleeper has awakened!
De uitgeverij verspreidt vrijwel al het nieuws over Amoras 2047 via deze sociale media.

Facebook was ook de plek waar op zaterdag 23 februari de eerste schetsen voor de nieuwe reeks werden gepresenteerd. In de weken die volgden werden hier steeds meer flarden tekst en afbeeldingen aan toegevoegd.

In een aankondigingsfolder voor de reeks, die verspreid werd naar boekhandels in Nederland en België, werden voor het eerst enige informatie over het verhaal en enkele uitgewerkte afbeeldingen opgenomen.

In een kort artikel in De Standaard, dat verscheen op 28 maart, onthulde Johan De Smedt, uitgever strips bij Standaard Uitgeverij, iets meer over het project. De reeks zal een doorlopend verhaal zijn, waarvan de albums ook los van elkaar gelezen kunnen worden.

Op 4 april 2013 werd via Youtube een trailer voor de reeks gepubliceerd. In deze trailer is voor het eerst een glimp van Wiske in Amoras-stijl te zien.
Via de sociale media werden in de aanloop naar het verschijnen van het eerste album afbeeldingen van de hoofdpersonen vrijgegeven. Kijk op deze pagina voor een aantal van die plaatjes.

Op 15 april werd de campagne verder uitgebreid met een "vermist"-poster voor Wiske, die kon worden gedownload van de Amoras-site. Een begeleidend filmpje op Youtube toondde alvast voorbeelden van aangeplakte posters.

Met het verschijnen van deel 6 in de Amoras-reeks, Barabas, werd de saga rond Suske en Wiske "nieuwe stijl" eind 2015 afgesloten.
Vanaf 2017 worden er echter weer nieuwe albums uitgegeven die zich afspelen in het universum dat door Cambré en Legendre is gecreëerd. In de reeks De kronieken van Amoras zullen steeds verhalen worden verteld die elk bestaan uit twee of drie albums bestaan en los van elkaar te lezen zijn. Ze geven achtergrond bij personages of brengen nieuwe mysteries aan het licht.


De eerste schetsen voor 'Amoras' Wiske vermist