Charel Cambré


Kort na het aantreden van Luc Morjaeu en Peter Van Gucht als leiders van Studio Vandersteen, in 2005, trad Charel Cambré toe tot het tekenteam van Suske en Wiske.
Charel Cambré Cambré was toen al geruime tijd actief als illustrator en animatiefilmer. Hij werkte mee aan diverse buitenlandse tekenfilms en tekende cartoons voor een aantal tijdschriften. Ook maakte hij de strip Streetkids, die in het Suske en Wiske weekblad werd gepubliceerd.
Hij heeft 3 jaar de de opleiding kunsthumaniora in Lier gevolgd en voltooide zijn studies in Gent waar hij nog 4 jaar studeerde aan de academie van animatiefilm.
Voor het magazine Dag Allemaal tekende Cambré de serie De Pfaffs, gebaseerd op de populaire docusoap rond ex-keeper Jean Marie Pfaff.

In 2004 begon de tekenaar namens Studio 100 ook met de verstripping van een andere tv-serie. Van de soap Spring, die in Vlaanderen wordt uitgezonden op Ketnet, tekende hij zes albums. De scenario's van de eerste delen uit deze reeks zijn geschreven door Hans Bourlon waarna ze gedeeltelijk werden bewerkt door Luc Morjaeu.
Naast Spring werkte Cambré bij Studio 100 ook aan Mega Mindy.

In 2007 begon Charel met een eigen stripreeks, Jump. Door het werk aan deze strip kwam zijn bijdrage aan Suske en Wiske op een lager pitje te staan. Hij bleef echter nog wel een tijdje betrokken bij de reeks.
Van Jump verschenen uiteindelijk 16 delen bij de Standaard Uitgeverij. Vanaf 2014 wordt de serie voortgezet door Strips 2000.


Met Amoras tekent Charel Cambré zijn belangrijkste bijdrage aan het Suske en Wiske-universum. Enkele jaren eerder had de tekenaar al vergevorderde plannen voor een vergelijkbaar project. Samen met Ronald Grossey wilde hij een korte serie maken waarin de herkomst van Jerom uit de doeken werd gedaan. In deze serie zou verteld moeten worden hoe hij in de kooi terecht kwam waar Suske en Wiske hem in De dolle musketiers aantroffen.