Suske en Wiske op het WWW

De schat van Beersel


Vorige Index
Index
Volgende

De schat van Beersel Voor het begin van het verhaal De Schat van Beersel, één van de meest bejubelde Suske en Wiske verhalen, putte Willy Vandersteen uit echt gebeurde feiten. Het verhaal start tijdens een van de avondlijke toneelvoorstellingen die door Jean Ray in de jaren vijftig georganiseerd werden in het kasteel van Beersel.

Vandersteen heeft deze sfeervolle toneelopvoeringen regelmatig bijgewoond; wellicht ook de voorstelling van Yolande van Beersel, waarbij de acteur André Gevrey zijn confrater Yvan Dominique verwondde, waarna die op een spectaculaire manier op de plankenvloer neerzeeg. De auteur heeft deze scène in de Schat van Beersel verwerkt via een groene vleermuis, die over de kantelen scheert en paniek zaait bij het publiek, waardoor de actrice Madeleine Fleuve ongelukkig van de ringmuur valt.

Vandersteen heeft zich trouwens bijzonder goed gedocumenteerd voor dit spannende middeleeuwse verhaal. De dynastie van de van Witthems, waarvan Philip van Witthem wel een erg actieve telg blijkt, heeft echt geheerst over het kasteel van Beersel. Ook het wapenschild dat Vandersteen zo precies tekende op de aankondigingsplaat van het weekblad Kuifje, heeft hij ontleend aan geschiedkundige gravures.