Suske en Wiske op het WWW

Het Spaanse spook


Index
Index
Volgende

Het Spaanse Spook Het begin van Vandersteens medewerking aan het jeugdblad Kuifje was meteen een schot in de roos. Met Het Spaanse spook begon hij een serie die als de "Blauwe Reeks" in de stripannalen werd ingeschreven.
Voor het eerst situeerde Vandersteen een Suske en Wiske-verhaal in de periode die hem het nauwst aan het hart lag: de zestiende eeuw in de Nederlanden. Hierin kon zijn liefde voor het werk van Brueghel, maar ook de verheerlijking van het vrijheidsstreven van de Geuzen, naar hartelust in beeld brengen.

Op het einde van het verhaal vindt Vandersteen de tijd voor een knipoogje. Hij laat zijn vriend en collega-tekenaar Jacques Laudy op de wallen van de stad doedelzak spelen. Toen Vandersteen de eerste tekenplaten aan Kuifje bezorgde, wees artistiek directeur Hergé op het volkse karakter van Vandersteen figuren.
Willy paste zich aan het burgerlijke cachet van het blad aan en liet zijn figuren een ware metamorfose ondergaan. Waarvan Wiske en goed voorbeeld is met haar golvend haar.Het Spaanse spook


Fragment uit het weekblad kuifje


Hertekende album versie


Oproep:
Volgens Hans Matla, uitgever van de stripcatalogus, zou er ook een Nederlandse gekartonneerde uitgave van Het Spaanse spook moeten bestaan.
Een jaar na verschijnen van de gekartoneerde editie bij Standaard Boekhandel, was er in het door De Lombard Uitgaven uitgegeven weekblad Kuifje, in nummer 15 van 1954, op bladzijde 21 een advertentie te lezen, met afbeelding, waarin het boek werd aangeboden voor dezelfde prijs als de gekartoneerde uitgave van de eerste Corentin namelijk 58 frs. De ongekartoneerde editie koste bij verschijning in 1952 echter slechts 48 Bfr en was uitgebracht door een andere uitgever. De advertentie bevat ondermeer de tekst 'Deze albums , door <<Lombarduitgaven>> gepubliceerd, zijn verkrijgbaar in alle boekwinkels en in de Kuifjeswinkel'... Is hier de franstalige advertentie uit het zusterblad 'Tintin' klakkeloos vertaald of is deze advertentie een aanwijzing voor het bestaan van de gekartoneerde editie? Wie kent een exemplaar van de vermeende gekartoneerde uitgave van dit boek of wie kan meer gegevens over dit spook-album verstrekken? Stuur mij dan een bericht.

Reacties tot nu toe.