Suske en Wiske op het WWW

Verrassings-rom 1


Index No. 2 No. 3

Verrassings-rom 1 De allereerste Verrassings-rom kwam eind 1999 uit als bijlage bij het album Het enge eiland. Op de cd bevinden zich demo-versies van de drie op dat moment beschikbare cd-roms, Stripmaker, De roekeloze ruimtereis en Het geheim van de farao. Als extraatje is er ook nog een Suske en Wiske screensaver toegevoegd waarin animaties uit de platformspellen te zien zijn.

Aangezien het hier om demo-versies van de spelletjes gaat zijn er beperkingen ingebouwd waar het de functionaliteit betreft. De cd moet immers vooral als reclame worden gezien. De uitgever hoopt dat men na het spelen van het deel van een spel de smaak goed te pakken heeft en daarom de volledige versie zal kopen.
Een overzicht van de verschillen met de complete uitgaven volgt hieronder.

De Stripmaker-versie bevat slechts 150 van de 700 plaatjes. De strips die met het programma worden gemaakt kunnen wel gewoon worden afgedrukt en/of opgeslagen op harde schijf of diskette.

Het keuzescherm Alleen een deel van het 2e level van het platformspel, met Wiske, uit De roekeloze ruimtereis kan worden gespeeld. Van de Ruimtewebsite zijn slechts een paar pagina's te bekijken. Na het vinden van 7 verschillen op 1 plaatje houdt dat spel op, meer zoekplaatjes zijn niet opgenomen. Ook van het Moonlander-spel is slechts 1 level beschikbaar. De biografie van Willy Vandersteen kan wel helemaal worden bekeken.

Ook van Het geheim van de farao kunnen verschillende onderdelen worden geprobeerd. Uit het platformspel is level 6, met Jerom, beschikbaar. De Egypte-website kan slechts zeer beperkt bekeken worden, er is maar 1 pagina op de cd opgenomen. De blokjes in De kuil van de krokodil vallen maar in 2 van de 18 levels van het volledige spel. De Egyptische tempelwebsite en de biografie van Willy Vandersteen zijn wel volledig aanwezig. De Printstudio ontbreekt daarentegen geheel.