Suske en Wiske op het WWW

Stripmaker


Stripmaker Eén van de eerste titels die in 1998 op cd-rom uitkwamen was de Suske en Wiske Stripmaker. Met dit programma werd het voor iedereen mogelijk om zelf een Suske en Wiske-verhaal te maken.

De cd bevat ruim 700 afbeeldingen, verdeeld over verschillende categoriën. Natuurlijk zijn er plaatjes aanwezig van Suske en Wiske, hun vrienden en enkele vijanden. Daarnaast zijn ook diverse landschappen en decorstukken opgenomen. Alle afbeeldingen kunnen worden vergroot, verkleind en gespiegeld. Ook is het mogelijk om de plaatjes naar believen op de voor- of achtergrond van een zelf in te delen strippagina te zetten.

In het Suske en Wiske weekblad werd een wedstrijd georganiseerd waarin de lezers van dit tijdschrift werden opgeroepen om zelfgemaakte verhalen op te sturen. De winnaars van deze wedstrijd zagen hun inspanningen beloond met het plaatsen van hun avontuur, Criminele Krimson, in het weekblad.Promotie

Om het spel te promoten werden er demo-versies van de Stripmaker opgenomen op een Actie-rom van Bruna en op de eerste Verrassings-rom. In deze edities is slechts een beperkt aantal plaatjes opgenomen en kan ook niet de volledige functionaliteit van het programma worden benut.


Studio BD

Frans

Vooralsnog is deze eersteling de enige CD-rom waarvan ook een Franstalige editie is uitgebracht. De Walen en Fransen kunnen hun eigen strip van Bob et Bobette ontwerpen met de Studio BD.


ASLK-Bank

Een speciale editie van de Stripmaker verscheen in 2000. De cd-rom werd aangeboden door de ASLK-Bank + Verzekeringen in BelgiŽ. Op de cover van de cd is het logo van de bank afgedrukt. Ook in het begeleidende boekje staat reclame voor de ASLK. De cd was verpakt in een hoes die de vorm van een spijkerbroek heeft gekregen.


Heruitgave Stripmaker

Heruitgave

Op 26 februari 2001 bracht de Standaard Uitgeverij een gewijzigde editie van de Stripmaker op de markt. In navolging van de spelletjes De roekeloze ruimtereis, Familiequiz en Het geheim van de farao werd de Suske en Wiske Stripmaker nu ook in een budget-versie uitgebracht.
De nieuwste editie verschilt op een aantal punten van zijn voorganger. Het eerste aspect dat opvalt is de verpakking. De CD is niet langer verpakt in een doos maar wordt geleverd op een kartonnen kaart. De prijs is ook naar beneden gegaan. Het spel kost nu nog maar de helft van het oorspronkelijke bedrag.
Inhoudelijk is het spel ook iets aangepast. Het is nu mogelijk om zelfgemaakte foto's en tekeningen te importeren in de Stripmaker. Deze optie, die ook al aanwezig was in de Kiekeboe Stripmaker en de Suske en Wiske Printkit maakt het voor de gebruiker van het programma mogelijk om zelf een hoofdrol te spelen in zijn of haar eigen Suske en Wiske-verhaal.

Screenshot Stripmaker