Suske en Wiske op het WWW - De Texas Rakkers

Première niet vóór 2008


Datum: 17 mei 2006

Vorig bericht Index
Index
Volgend bericht

De Texas-rakkers Langzamerhand wordt meer bekend over de verfilming van De Texasrakkers. In het online tijdschrift Stripelmagazine verscheen op 12 mei een interview met scenarioschrijver Dirk Nielandt waarin hij iets over de film vertelt. Ook aan Suske en Wiske op het WWW gaf de schrijver nog wat informatie over het project.

De fans van Suske en Wiske zullen in ieder geval nog wat geduld moeten hebben voor ze hun favoriete stripfiguren in de bioscoop kunnen bekijken. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een première rond Kerstmis 2006 maar die datum wordt zeker niet gehaald. De film zal nu ten vroegste in 2008 in roulatie komen. Die datum kan echter nog verder opschuiven. Het maken van een 3D-animatiefilm kost erg veel tijd en hierbij wil producent Skyline Film & Television niets aan het toeval overlaten.

Het is de bedoeling om de film ook buiten België en Nederland in roulatie te brengen. De producenten mikken op een internationaal publiek, wat ook nodig is om de film betaalbaar te houden.
De rolprent is een co-productie tussen Vlaanderen, Wallonië, Nederland en nog een vierde partner waar momenteel mee onderhandeld wordt. In de eerste film wil men de karakters introduceren in de landen waar men de strip nog niet of niet zo goed kent. Mede hierom is de keuze voor de eerste verfilming gevallen op De Texasrakkers.
Aan de keuze voor het verhaal is heel lang beraad vooraf gegaan. De uiteindelijke selectie is gemaakt door Eric Wirix en Mark Mertens van Skyline en Dirk Nielandt. Zij lazen en herlazen tientallen Vandersteen klassiekers en kwamen we tot de conclusie dat De Texasrakkers de ideale start is voor een reeks films. Volgens de betrokkenen is het een ideale introductie van de personages aan een publiek dat misschien niet vertrouwd is met Suske en Wiske. De Texasrakkers heeft alles wat Suske en Wiske zo fantastisch maakt én is ook makkelijk toegankelijk voor een internationaal publiek.
In Stripelmagazine zegt Nielandt over deze keuze dat het verhaal zich goed leent voor de introductie "... omdat iedereen wel eens cowboy en indiaan heeft gespeeld, in welk land je ook woont. Het is universeel. En het bevat alle ingrediënten van een topalbum: humor, spanning, mysterie".

Bij het maken van een 3D-animatiefilm worden eerst de stemmen van de figuren opgenomen. Op basis van deze stemmen wordt de film geanimeerd. De producenten hebben in dit vroege stadium al heel duidelijke ideeën over de acteurs die de stemmen zullen inspreken. Omdat nog wordt onderhandeld met de beoogde insprekers kan echter nog niet worden verteld wie hiervoor benaderd zijn.

Het scenario is nog niet voltooid. De dialoogversie ervan moet nog worden geschreven.
Bij de lengte van de film wordt gemikt op 75 minuten. Mogelijk zal dit iets langer worden maar in verband met de kosten zal de grens van 80 minuten zeker niet worden overschreden.

Hoewel deze eerste animatiefilm nog volop in de voorbereidende productiefase verkeert hebben de betrokkenen al laten doorschemeren welk verhaal als tweede zal worden verfilmd. De keuze voor het tweede deel is voorlopig gevallen op De apekermis. Over deze keuze zei Mark Mertens: "We kiezen voor albums met veel actie en schalkse humor in stevige James Bond-stijl, omdat we niet willen verbleken naast buitenlandse animatieproducties."