Clara


Willeke van Ammelrooy speelt de vrouw van de herbergier.
Willeke van Ammelrooy

In de Middeleeuwen komen Suske en Wiske in een herberg terecht. Daar ontmoeten ze de herbergier en zijn vrouw, Clara. Deze vrouw wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy.

De ervaren actrice Van Ammelrooy werd op 5 april 1944 geboren in Amsterdam. Na haar opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool begon ze haar carrière in de jaren zestig met diverse rollen op het toneel en in een paar korte films. De eerste film waarin ze optrad was in 1966 Rotterdam Europoort. Haar grote doorbraak kwam in 1971 toen ze de hoofdrol vertolkte in de film Mira van Fons Rademakers. In de jaren die volgden speelde ze in meer dan 40 films. Ze was onder meer te zien in De lift, Ciske de rat en Op hoop van zegen.
In 1995 vertolkte ze de hoofdrol in de film Antonia van Marleen Gorris die de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in de wacht wist te slepen. Voor dezelfde rol ontving de actrice ook een Gouden Kalf. Die belangrijkste Nederlandse filmprijs ontving ze in 2000 nogmaals, dit keer voor haar rol in Lijmen/Het been.

Naast acteren is Van Ammelrooy ook regelmatig actief achter de camera. Ze regisseerde diverse voorlichtings- en opdrachtfilms over uiteenlopende zaken als de eerste menstruatie of man-vrouw-verhoudingen. Haar debuut als speelfilmregisseur maakte ze in 1994 met De vlinder tilt de kat op, die de ziekte MS als thema heeft.