Jerom


De rol van krachtpatser Jerom wordt gespeeld door Stany Crets
Stany Crets

De acteur die in de sterke huid van Jerom zal kruipen is in Vlaanderen bekend als Raf, de kleinste helft van het duo Raf en Ronny. De tv-show waarin deze twee personages hun avonturen beleven, als acteurs op zoek naar werk, werd door de VTM gedurende drie seizoenen op de buis gebracht.

Stany Crets werd op 11 december 1964 geboren in Turnhout. Hij volgde een opleiding aan de toneelschool en heeft sindsdien een flink oeuvre opgebouwd. In zijn loopbaan heeft hij gewerkt als acteur maar ook als schrijver, vertaler en regisseur. Hij heeft zowel op het toneel gestaan als gewerkt voor film en televisie.
Op de televisie deed hij onder andere mee in het programma De liegende doos van Bart Peeters, een show waarin ook Gert Portael (de actrice die aanvankelijk Sidonia zou spelen) te zien was.
Voor zijn rollen in de films Manneken Pis en Alles moet weg kreeg hij nominaties als beste acteur.

Samen met Peter Van den Begin (Sidonia) maakte Crets veel theaterprogramma's waaronder de eerder genoemde Raf en Ronny show. Samen waren ze ook te zien in de tweede kabouter Plop film. In die rolprent speelden zij de kabouters Snot en Jeuk.
In 2001 regisseerde Crets de door hem zelf vertaalde musical The Rocky Horror show.

De rol van Jerom in de film zal bescheiden van omvang zijn. In het oorspronkelijke album komt hij slechts heel kort voor aan het begin en eind van het verhaal. De scenarioschrijvers hebben die rol wel iets uitgebreid maar de sterkste man van het westelijk halfrond (oostelijk ook) zal toch niet heel lang te zien zijn op het witte doek. De scenarioschrijvers hebben de rol niet veel verder uitgebouwd omdat ze het oorspronkelijke verhaal wilden respecteren en niet onnodig extra verhaallijnen wilden toevoegen.