Lambik


Dirk Roofthooft zal de rol van Lambik spelen.
Dirk Roofthooft

Regisseur Deruddere en de producenten van de film kozen in 2001 zonder aarzeling de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft om gestalte te geven aan de vrijwel kale stripheld Lambik. Bij de doorstart van de film in 2003 werd de naam van deze acteur echter niet meer genoemd. Volgens de berichten die toen in de pers verschenen zou de rol van Lambik worden gespeeld door Damiaan De Schrijver.
Bij de bekendmaking van de rolverdeling op een persconferentie te Antwerpen op 1 augustus 2003 bleek dat men uiteindelijk toch weer bij de eerste keuze is uitgekomen. Dirk Roofthooft zal dan ook in de film te zien zijn als de kale vriend van Suske en Wiske.

De in 1959 geboren Roofthooft heeft in de film Hombres complicados uit 1998 al samengewerkt met de oorspronkelijk voor de film aangetrokken regisseur Dominique Deruddere. Aan die samenwerking had Deruddere klaarblijkelijk een goede indruk van hem overgehouden.

Voor zijn eerdere werk heeft de acteur diverse onderscheidingen gekregen. In 1996 kreeg Roofthooft de Thalia-onderscheiding voor de meest verdienstelijke theaterpersoonlijkheid van het jaar en in 1997 en 1998 won hij filmpijzen als beste acteur van het jaar. In Nederland is hij twee keer genomineerd geweest voor het Gouden Kalf (tv-acteur): voor zijn rol van Sjoester in De Partizanen van Theu Boermans en voor zijn rol in Het Paradijs van Maarten Treurniet in 1999. Voor zijn rol van Somberman in Somberman's Actie kreeg hij de Gouden Dolfijn voor de beste mannelijke vertolking op het Internationale Filmfestival van Pescara Scrittura é Immagine in Italië.