Hetty Naaijkens


Namens Scarabeefilms is Hetty Naaijkens als co-producent betrokken bij de film.
Hetty Naaijkens

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich werd in 1955 geboren te Bandung, Indonesiƫ. In 1989 richtte zij Scarabee Filmproducties Nederland B.V. op. Dit productiebedrijf is gespecialiseerd in (kunst)documentaires, korte films en speelfilms en behoort inmiddels tot de meest vooraanstaande filmproductiebedrijven.
In het samenwerkingsverband V.O.F. de duistere diamant werkt zij namens Scarabeefilms als co-producent mee aan de verfilming van De duistere diamant.


Op 6 april 2004 won Hetty Naaijkens de Martha Hering broche.
Hieronder het persbericht dat naar aanleiding van deze prijs is verspreid.

UTRECHT - Filmproducent Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (Scarabeefilms) heeft gisteravond de Martha Heringbroche ontvangen tijdens de festiviteiten rond het tienjarig bestaan van het Netwerk MediaVrouwen. De broche is een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een vooraanstaande mediavrouw die zich heeft ingezet voor vrouwen binnen het mediavak. Hetty Naaijkens-Retel Helmrich was blij vereerd en ook verrast met de prijs. De twee andere genomineerden waren Bernadette van Dijck, manager bij het trainingscentrum van de Wereldomroep RNTC Europe en Maria Henneman, hoofdredacteur bij Netwerk (AVRO).

De eerste Martha Hering Broche werd in 2000 uitgereikt aan de naamgeefster voor haar jarenlange inzet voor vrouwen binnen de omroep en de energie die ze in het netwerk stak. Martha Hering was tevens een van de oprichters van het Netwerk MediaVrouwen. Hering hoopt dat het Netwerk zichzelf op een gegeven moment kan opheffen, maar denkt niet dat ze dat nog zal meemaken.

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich was vanaf het begin betrokken bij de oprichting en lid van het Netwerk. Na tien jaar is ze nog steeds overtuigd van het belang van een netwerk voor vrouwen in de media: "Als Nederlanders denken dat ze geƫmancipeerd zijn is het zielig met ze gesteld. Ze dachten namelijk ook dat ze niet racistisch waren, maar hebben de laatste tijd plotseling hun ware gezicht laten zien."

Volgens Hetty Naaijkens-Retel Helmrich heeft de noodzaak van het netwerk ook met het huidige emancipatiebeleid te maken: "Als je zegt dat de emancipatie voltooid is komen er ook geen voorzieningen meer. Dan kan de regering al die subsidies stoppen. Die bewering is dus eigenlijk een verkapte bezuinigingsmaatregel. Terwijl de extra aandacht voor emancipatie in beleid nog wel heel hard nodig is. Als we willen dat er over honderd jaar wat veranderd is, dat er op die sleutelposities niet alleen maar mannen zitten, dan is het goed dat het netwerk bestaat. Het is goed voor het bewustzijn."

Het door Hetty Naaijkens geleide Scarabeefilms werkt veel met vrouwelijke regisseurs. Ook spelen vrouwen vaak een belangrijke rol in de films die Scarabeefilms produceert, zoals in La Chaconne d'Auschwitz, over de overlevenden van het vrouwenorkest van Auschwitz en het drieluik: De stand van de zon, De stand van de maan en De stand van de sterren van haar broer Leonard Retel Helmrich. Op het moment werkt Eline Flipse aan haar zesde film voor Scarabeefilms en is Yan Ting Yuen nadat Hetty Naaijkens haar eerste film Chin.Ind produceerde en intensief begeleidde, nu bezig aan een grote documentairemusical eveneens geproduceerd door Scarabeefilms.

Zie ook: www.mediavrouwen.nl


Bron foto en informatie: Scarabeefilms.