Half april besluit over film


Datum: 19 maart 2003
De verfilming is bijna op weg Nadat het een paar maanden stil is geweest rond de verfilming van De duistere diamant breken er nu beslissende tijden aan voor dit project.
De producenten van de film, hebben achter de schermen hard doorgewerkt om het debuut van Suske en Wiske op het witte doek te verwezenlijken. Om het budget te verruimen zijn er contacten gelegd met producenten in Wallonië en Duitsland en is er subsidie aangevraagd bij het Nederlands Filmfonds. Het Filmfonds neemt half april een beslissing over steun aan de film. Als dat besluit positief uitvalt dan zal met de preproductie van de rolprent worden begonnen. De opnames zullen vervolgens in de zomer worden gemaakt.
Een distributeur voor de film is al gevonden. De duistere diamant zal over de theaters worden verspreid door Universal.

De samenwerking met Duitsland heeft vooral te maken met de speciale effecten die men wil gaan gebruiken. De Duitse producent zal deze voor zijn rekening nemen.
De participatie van het Filmfonds heeft tot gevolg dat er een grote Nederlandse inbreng in de film zal komen. Het verhaal zal zich voor een groot deel in Nederland afspelen en diverse rollen (b.v. Alwina en de baron) zullen worden gespeeld door Nederlandse acteurs.
De hoofdrollen zullen allemaal wel door Vlamingen worden ingevuld. Het is echter nog niet duidelijk wie in de film te zien zullen zijn. De kinderen die twee jaar geleden zijn geselecteerd om Suske en Wiske te spelen zijn inmiddels misschien al te oud geworden en van de overige acteurs is niet zeker of zij in de zomer tijd beschikbaar hebben voor het opnemen van de film.
Wel zeker is dat Domique Deruddere de film niet zal gaan regisseren. Hij is bezig met andere projecten en heeft geen tijd meer voor De duistere diamant. De naam van een nieuwe regisseur is nog niet bekend gemaakt.

Het openluchtmuseum Bokrijk blijft in beeld als belangrijke locatie voor de opnames. Verder zullen er scenes worden gedraaid in Wallonië en Nederland.
Het verhaal begint als Suske en Wiske en hun vrienden op vakantie gaan naar Nederland. In de stripversie bevindt de Ganzenhoeve, de boerderij waar de vakantie zal worden doorgebracht, zich op een niet nader genoemde locatie.
Willy Vandersteen schreef het verhaal in 1958. De producenten hebben de scenes die zich in het heden afspelen (via de teletijdmachine komt men ook in de Middeleeuwen terecht) verplaatst naar de tegenwoordige tijd.

Het is de bedoeling om de film in december 2003 in Vlaanderen in première te laten gaan. In Nederland zal de rolprent waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2004 worden uitgebracht.