Het verhaal

De musical


Strip Musical

Suske en Wiske Voor het theater is het originele avontuur dat Suske en Wiske en hun vrienden beleven op een aantal punten aangepast. Zo speelth het hele verhaal af rond het kasteel, zonder uitstapjes naar andere lokaties.
In Versus, no. 57 onthult regisseur Jos Dom ook dat een scene van de musical is ontleend aan een ander album. In De spokenjagers ontploft een locomotief waarin de spookjes rijden als gevolg van een list van Wiske. In de musical brengt Jerom, net als in De Texasrakkers de trein door zijn enorme spierkracht tot stand.

Hieronder een impressie van het musicalverhaal zoals dat door producent Music Hall is verspreid in haar persdossier.

Suske, Wiske, Lambik, Jerom en tante Sidonia trakteren zichzelf op een weekendje Ardennen. Lambiks auto wordt volgeladen met koffers en weg zijn ze.
De sfeer in de auto is optimaal. Er worden herinneringen opgehaald, liedjes gezongen, spelletjes gespeeld. Maar dan raakt Lambik opeens de controle over het stuur kwijt. De wagen slipt en slingert en ‘roetsjt’ uiteindelijk de gracht in. Daar staan ze dan. Witte rook kringelt vanonder de motorkap vandaan. Dat ziet er niet al te best uit. Het wordt bovendien ondertussen ook al aardig donker. In de verte bespeuren Suske en Wiske een licht in de duisternis. Het blijkt een kasteel te zijn. Misschien is dit wel een plaats waar ze de nacht zouden kunnen doorbrengen.

Zodra ze op weg willen gaan naar het kasteel, wordt hen de weg versperd door een oude man die hen de stuipen op het lijf jaagt. Hij bezweert onze vrienden hun tocht naar het kasteel te staken. Immers… ‘Het spookt daar’ zegt hij en ‘de barones die daar woont is helemaal niet goed bij haar hoofd’. Dan verdwijnt hij weer van waar hij gekomen is. Als een dief in de nacht.Want inderdaad… de nacht valt. En het wordt steeds kouder. Ondanks de waarschuwingen van de oude man besluiten onze helden toch naar het kasteel toe te gaan en daar beleefd om onderdak te vragen.
Op het kasteel ontmoeten ze Barones Lamer de Rodeldal die hen allerhartelijkst ontvangt. Geen vuiltje aan de lucht. Natuurlijk mogen ze blijven slapen. Waarom niet?!

Iedereen gaat naar zijn respectievelijke kamer en kruipt in bed. Maar dan gebeuren er rare dingen. Een vreemd soort gedreun. Rare geluiden. Suske en Wiske kunnen hun nieuwsgierigheid nauwelijks bedwingen, en trekken op verkenningstocht.
Op hetzelfde moment heeft ook Lambik besloten om proberen te weten te komen waar die nachtrustverstorende geluiden vandaan komen. En Sidonia… En Jerom… Ze dwalen door het kasteel en plots merken ze een figuur op die zich op mysterieuze wijze en net iets te gehaast uit de voeten maakt. Ze zetten de achtervolging in maar zonder resultaat.

Als de barones, wakker geworden door het kabaal, naar beneden komt en Lambik haar vertelt over de vreemde verschijning, barst de Barones in snikken uit. Schokschouderend vertelt ze het verhaal over de spoken van Rodeldal.
Onze vrienden, van geen kleintje vervaard, besluiten de Barones een handje te helpen. De trip naar de Ardennen kan wachten.
Ze stellen voor om in dienst te komen van de Barones om haar op die manier bij te kunnen staan in haar strijd tegen de plaaggeesten van spoken die haar het leven zuur maken.