De kronieken van Amoras


De kronieken van Amoras Met het verschijnen van deel 6 in de Amoras-reeks, Barabas werd de saga rond Suske en Wiske "nieuwe stijl" eind 2015 afgesloten.
Een vervolg zou volgens de makers niet meer verschijnen. De auteurs gaven echter in diverse media wel aan dat er plannen waren om toch nog iets te doen met de geesteskinderen van Willy Vandersteen.
Het eerste teken dat er daadwerkelijk nog meer avonturen in het Amoras-universum zullen komen werd gegeven op 30 maart 2016. Op die dag werd het eerste deel aangekondigd in een nieuwe reeks, voorlopig aangeduid met de titel Kronieken Amoras.

Een dag na de eerste berichten publiceerde De Stripspeciaalzaak een interview met Marc Legendre.
De schrijver vertelt hierin waarom Charel Cambré en hij hebben besloten om verder te werken met het concept dat ze voor Amoras hebben ontwikkeld. Hij zegt hierover o.a.:

Amoras : De Kronieken "[...] In 2012 zijn we aan Amoras begonnen en sindsdien maken zowel de personages als het decor deel uit van ons leven. Wij staan daar elke dag mee op en we gaan ermee slapen. Ongewild kruipt dat onder je huid, maar het duurde even voor we dat beseften en wilden toegeven. Zo kregen we op de lange duur door dat we niet klaar waren met Amoras. Na heel veel maanden begonnen Charel en ik te praten over 'wat als'. 'Wat als we toch verder deden?' Een bevrijdende gedachte, verhalen genoeg, heel veel zin en veel fans zouden blij zijn. Heel veel fans, niet iedereen.
Dwaas wellicht, maar meteen voelde het ook aan als verraad als we een vervolg op Amoras zouden maken. Hadden we niet gezegd dat het gedaan was na deel 6? Wat moesten we daarmee? We werden onze eigen bitterste en gemeenste criticaster. Tot we onszelf helemaal vastgereden hadden, want die gemene uithalen zouden natuurlijk ook volgen als we iets totaal anders deden, beseften we.
[...]
Opnieuw zijn we er met de hele ploeg in gevlogen en buigt het ganse WPG-team zich een tweede keer over de wereld van Amoras. Hun onstuimige geestdrift knalt door ramen en deuren en is tot op El Hierro voelbaar. Wordt het een echt vervolg? Nee. Het is in elk geval geen zevende deel waarin alles toch anders blijkt te zijn.
Wat het dan wel is? Daar zijn we mee bezig, er wordt koortsachtig aan gewerkt en we hopen oprecht dat iedereen er blij mee zal zijn. Al weten we nu al dat zoiets onmogelijk is. Tant pis. Dan doen we het maar voor onszelf.
"

De publicatie van deel één uit deze reeks stond oorspronkelijk gepland voor 4 oktober 2016. Deze datum is later verschoven naar 15 maart 2017.
Eind januari 2017 werd meer duidelijk over de nieuwe reeks. De titel werd definitief vastgesteld op De kronieken van Amoras. Daarnaast werd meer onthuld over de opzet van de reeks. De uitgeverij bracht de volgende promotionele tekst uit:

De succesvolle sage "Amoras" voegde een uniek verhaal toe aan het universum van Suske en Wiske. Een verhaal dat op zijn beurt weer aanleiding geeft tot nieuwe verhalen.
NIET ALLES IS AL VERTELD!
"De Kronieken van Amoras" vormen een web van verhalen, die telkens uit twee of drie albums bestaan en los van elkaar te lezen zijn. Ze geven achtergrond bij personages of brengen nieuwe mysteries aan het licht.
De eerste kroniek van Amoras neemt een duik in het niet altijd zo duistere verleden van antiheld Krimson. Ontdek zijn verhaal in 3 delen: De zaak Krimson.

Bij de promotie van deze reeks werd, net als eerder bij J.ROM : Force of Gold het geval was, gebruik gemaakt van ansichtkaarten.
In tegenstelling tot die eerdere campagne werden deze kaarten nu echter niet toegestuurd aan relaties van de uitgeverij maar aan 500 geselecteerde liefhebbers van Amoras. Als "ambassadeurs" voor de reeks werd hen verzocht om de toegezonden kaarten te delen op de sociale media.


Amoras: De kronieken
Stripwinkel Blunder ging op bezoek bij tekenaar Charel Cambré voor een blik achter de schermen bij de totstandkoming van deze serie. Bekijk hieronder de videoreportage.