De kronieken van Amoras

Deel 1: De zaak Krimson #1


Vorige Overzicht
Overzicht
Volgende

1e druk deel 1: 15 maart 2017

De zaak Krimson #1 Het eerste verhaal dat wordt verteld in de reeks De kronieken van Amoras kreeg de titel De zaak Krimson. Het niet altijd zo duistere verleden van de beruchte antiheld wordt in drie delen onder de loep genomen.
Aanvankelijk was de eerste aflevering van de serie in het universum van Amoras aangekondigd met de titel Gestrand.

In de aankondigingsfolder voor de nieuwe uitgaven van de Standaard Uitgeverij voor het voorjaar van 2017 werd het volgende over de reeks en de eerste aflevering hiervan geschreven:
“Wat als Suske en Wiske uit elkaar gehaald worden en op een onbekende plek in tijd en ruimte gedropt worden?”, dat was het uitgangspunt van de zesdelige saga AMORAS. Het lijkt een vreemde vraag, maar het leverde wel een van de meest succesvolle stripprojecten van de laatste jaren op. En het universum van Suske en Wiske roept nog veel meer vragen op. Vragen die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot nieuwe avonturen onder de noemer Amoras, De Kronieken: korte cycli van een aantal albums die verder spinnen op de wereld van Suske en Wiske, en die van Amoras. Een van die vragen is “Hoe kennen Lambik en Krimson elkaar?”. In het album Het rijmende paard is Lambik de enige die Krimson kent als slechterik – hebben die twee een verleden samen? Is Krimson altijd al een kwaadaardige psychopaat geweest, of heeft het leven hem in die richting geduwd? Of heeft Lambik er iets mee te maken?

Via Facebook werden in de aanloop naar de publicatie van het album al enkele afbeeldingen uit het verhaal verspreid. Op vrijdag 10 februari 2017 werden fragmenten getoond waarin de link met Het rijmende paard wordt gelegd.
Professor Barabas vraagt zich af hoelang Lambik Krimson al kent. Sidonia herinnert zich dan dat hij in het debuut-verhaal van de superschurk al op de hoogte was van zijn bestaan.

Enkele weken voor het uitkomen van dit album werden via de sociale media en de website van de uitgeverij 500 Amoras-liefhebbers gezocht die als "ambassadeurs" voor de nieuwe reeks wilden optreden.
Deze fans kregen in de week voor de publicatie een aantal postkaarten toegestuurd door Lambik en Krimson, met het verzoek om deze te delen op de sociale media.

In het eerste album van deze nieuwe reeks verweven de makers het verhaal dat wordt verteld in de Amoras-saga met elementen uit de oorspronkelijke Suske en Wiske-verhalen. Hoewel er in deze aflevering nog niet fysiek in de tijd wordt gereisd, wat een belangrijk element was van de eerste Amoras-albums, wordt de lezer wel mee teruggenomen in de tijd.
De hoofdlijn van het verhaal speelt zich af in de periode vóór de gebeurtenissen in het voorgaande zesluik. Tegelijk wordt een blik op het verleden van Lambik en Krimson geworpen, waardoor het geheel in feite een dubbele prequel is geworden.
De vertel- en tekenstijl van de eerdere albums is gehandhaafd en de hoofdpersonages uit die delen keren ook allemaal terug in deze eerste "Kroniek". Voor de liefhebbers van Amoras is dit dan ook beslist een feest der herkenning. Bovendien worden in dit verhaal enkele antwoorden gegeven op vragen die in de eerste reeks onbeantwoord bleven.
Doordat de focus van het verhaal ligt op de twee antagonisten die in zowel oude als jonge versie op de cover van het album staan afgebeeld is er tijd voor verdieping in hun karakters en verleden. Als eerste deel van een trilogie bevat het album nog niet al te veel antwoorden of verklaringen over hun geschiedenis, maar de nieuwsgierigheid van de lezer wordt beslist aangewakkerd om verder te lezen in de volgende aflevering.


Barabas stelt een vraag
Titel De zaak Krimson, deel 1
Verschijningsdatum 15 maart 2017
Uitvoering softcover
Prijs € 6,99
ISBN 9789002262333
Aantal pagina's 56


Fragment uit 'Het rijmende paard' Fragment uit 'De zaak Krimson'


Postkaart van Krimson Postkaart van Lambik