Suske en Wiske op het WWW

De gezanten van Mars


Vorige Index
Index
Volgende

De gezanten van Mars In het midden van de jaren vijftig stonden kranten en tijdschriften bol van de artikelen over science fiction. Een buitenaardse invasie van Marsmannetjes en het mysterieuze continent Atlantis waren in die periode heel actuele onderwerpen. Vandersteen gebruikte deze gegevens dan ook als uitgangspunt voor een nieuw avontuur.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de Franse hoofdstad Parijs. Dit was geen toevallige keuze, want de populariteit van het weekblad Tintin nam in Frankrijk steeds toe en Vandersteen wilde op deze manier zijn steentje bijdragen aan de verovering van de Franse stripmarkt. Overigens doet de beroemde Franse oceanograaf cineast Jacques Cousteau in het begin van dit verhaal een gastoptreden onder naam "Costo".

Vandersteen bracht op pagina 10 van dit avontuur ook zichzelf in beeld als ooggetuige van een vliegende schotel, die boven Nice werd wargenomen.
Opvallend is dat de tekst "Ik ben hier om ze te besturen als onderwerp voor tekenverhaal voor KUIFJE" in de herwerkte albumversie (reguliere rode reeks) veranderd werd in "...voor ONS VOLKSKE", in die periode toch een van de concurrenten van Kuifje. De reden voor die verandering is vermoedelijk dat de uitgever voor de tekst in de rode reeks is uitgegaan van de versie zoals die bij de publicatie in Ons Volkske werd gebruikt. Bovendien verschenen de verhalen van Suske en Wiske in de tijd dat De gezanten van Mars in de rode reeks werd uitgebracht al geruime tijd niet meer in Kuifje.

De Gezanten van Mars kende zo'n groot succes, dat de etalages van de supermarkten Grand Bazar in Antwerpen in 1958 omgetoverd werden tot een reusachtig ruimteschip, waarin de Suske en Wiske-figuren werden opgesteld. Bij deze actie weden ook de bekende Jerom-klikkertjes verdeeld onder de jeugd.
Uit Vooruit van 17 oktober 1958