Suske en Wiske op het WWW

De groene splinter


Vorige Index
Index
Volgende

De groene splinter Willy Vandersteen tekende voor het laatst een cover voor het stripweekblad Kuifje om het Suske en Wiske-verhaal de Groene Splinter aan te kondigen. Dit nummer van Kuifje verscheen op 4 juli 1956. De redactie van Tintin, de Franstalige versie van Kuifje, veranderde de titel in Les Masques Blancs, afgeleid van de naam van de organisatie van geleerden (de Witte Maskers) die een meteoor met kostbaar metaal wil bemachtigen.

Die meteoor is neergekomen in een deel van de wereld dat nog in een prehistorische fase verkeert. Suske, Wiske en Lambik trekken erheen. Ze zetten de achtervolging in op Norton en Muller, twee onbetrouwbare wetenschappers, die uit het kostbare metaal geld willen slaan. Net als hun tegenstanders reizen onze helden in dit verhaal met een Stalen Mol, een geperfectioneerde Terranef, waarmee ze onder de grond kunnen reizen. Ze raken in het prehistorisch gebied betrokken in een strijd tussen dwergen en reuzen.

Vandersteen introduceert in dit verhaal opnieuw een intelligent dier, het schattige kleine dinosaurusje Lollo. Het kan niet praten, maar redt onze vrienden toch uit enkele hachelijke situaties. Lollo was overigens de troetelnaam van Vandersteens jongste dochter Liliane, die in 1954 geboren werd.