Suske en Wiske op het WWW

Het gouden paard


Vorige Index
Index
Volgende

Het duurde een half jaar voordat er weer een nieuw Suske en Wiske verhaal zou verschijnen in het weekblad Kuifje. Dit zou Willy Vandersteens achtste en laatste verhaal worden dat hij zou tekenen voor dit weekblad. Dit verhaal kreeg de titel Het Gouden Paard. Vandersteen had geen schik meer in zijn werk voor Kuifje. Zijn pioniersjaren lagen al weer een eind achter de rug.
De kwaliteit van de tekeningen werden wel minder en het verhaal was ook minder boeiend dan zijn voorgaande verhalen, maar om nou te zeggen dat het een slechte strip is...., nee, dat is naar mijn mening niet zo. o.k. De tekeningen zijn dan wat minder dan de voorgaande verhalen maar als je de plaatjes stuk voor stuk bekijkt dan valt er veel meer te zien dan op de hedendaagse Suske en Wiske plaatjes.

Het verhaal speelt zich af in het Mexico van de 16de eeuw en heeft als thema de goudzucht en veroveringsdrang van de Spaanse conquistador Hernam Cortez. Een belangrijk rol is weggelegd voor Het Gouden Paard Pepita die door Lambik wordt geschonken aan de Azteekse keizer Montezuma om hem gunstig te stemmen.

Vandersteen bewaarde jarenlang een aantal schetsen van Het Gouden Paard onder een glazen plaat van zijn werkbureau die hij later zou schenken aan zijn medewerker Karel Verschuere.

Het Gouden Paard zou nooit in de Blauwe Reeks worden op genomen wegens meningsverschillen omtrent het copyright tussen Standaard en Lombard-uitgaven. Het boek werd pas in 1969 uitgegeven in verkorte versie als 100ste Suske en Wiske-album, maar de liefhebbers moesten tot 1988 wachten om een integrale albumversie te kunnen kopen. In 1997 is ook een volledige album uitgave verschenen in de Suske en Wiske Klassiek reeks.


Het gouden paard