Suske en Wiske op het WWW

De sonometer


Vorige Index
Index

De sonometer Terwijl de publicatie van Het gouden paard in Kuifje ten einde liep werkte Willy Vandersteen aan een volgend avontuur voor dit weekblad. Het verhaal, met als titel De sonometer is nooit voltooid omdat Vandersteen besloot te stoppen met zijn medewerking aan het tijdschrift. Slechts enkele tekeningen werden grotendeels uitgewerkt. Hieronder twee van deze platen.

Op de tekeningen is te zien dat het verhaal zich in Japan zou afspelen. De plot zou draaien rond geluidsoverlast en een uitvinding van professor Tellenbol.

In oktober 2019 werd bekend dat het verhaal na 60 jaar toch zou worden voltooid.
Tekenaar Dirk Stallaert en scenarist Fran├žois Corteggiani werden door Standaard Uitgeverij gevraagd om het verhaal verder uit te werken. Omdat Vandersteen behalve de genoemde stroken geen informatie had achtergelaten waaruit kon worden afgeleid waar het verhaal over zou gaan moest een compleet nieuw verhaal worden bedacht.
Doordat dit een verhaal is dat niet uit de koker van Vandersteen zelf komt beschouwen de makers het vooral als een hommage-album, hoewel het geen deel uitmaakt van de Hommage-reeks.

Voor Stallaert vormt De sonometer niet zijn eerste bijdrage aan het Suske en Wiske universum. Eerder tekende hij al meerdere korte verhalen die o.a. verschenen in TrosKompas, en werkte hij ook mee aan de reguliere reeks.

Het album verscheen op 4 november 2020, in het jaar waarin Suske en Wiske hun 75-jarig bestaan vieren.
In het verhaal van Coreggiani gaan Suske en Wiske op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker. Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren. De inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt. Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt.

Twee jaar later tekende Dirk Stallaert nogmaals een hommage-album in de stijl van de Blauwe reeks. Op scenario van Ronald Grossey verscheen toen De verdwenen joker.


Schets voor 'De sonometer'
Schets voor 'De sonometer'