Suske en Wiske in 3D animatiefilm
Index |
Op 1 juli 2005 werd via een persbericht bekend gemaakt dat Suske en Wiske en hun vrienden binnenkort opnieuw hun opwachting op het bioscoopscherm zullen maken. Na de "live-action" film De duistere diamant wordt er nu gewerkt aan een serie hoogwaardige 3D-animatiefilms. Standaard Uitgeverij en de erven van Willy Vandersteen hebben hierover een overeenkomst bereikt met het Vlaamse productiehuis Skyline Film & Television, bekend van o.a. Stille Waters, Aspe en de recente bioscoophit De Indringer.
De avonturen van Vlaanderen én Nederlands populairste stripduo zijn al in vele vormen geadapteerd, maar een lange animatiefilm ontbrak nog op het lijstje. In 2004 werd voor promotiedoeleinden van de gemeente Zoetermeer wel het filmpje De magneet van Zoetermeer gemaakt waarin Suske en Wiske allerlei plekken in deze Zuid-Hollandse gemeente bezoeken.
Nu zijn er echter plannen voor lange speelfilms van Suske en Wiske. In eerste instantie wordt er één album verfilmd tot een langspeelfilm. Negen andere moeten er nog volgen. Elke film wordt bovendien geadapteerd voor televisie, zodat er op termijn een langlopende animatiereeks ontstaat. En in tijden van Shrek, Finding Nemo en andere Incredibles lag het voor de hand dat ook Suske en Wiske de stap naar computeranimatie zouden zetten.
Het eerste albums album dat zal worden verfilmd is De Texasrakkers. Andere kanshebbers voor toekomstige verfilming zijn De Knokkersburcht en De stemmenrover.
Producent Eric Wirix zei bij de bekendmaking van de plannen: "Het initiatief voor dit grootschalige project, tien films van een uur, ging uit van Skyline. Ik geef toe dat 3D een beetje misleidend klinkt, maar wees gerust, het zullen animatiefilms worden die je zonder speciaal brilletje kunt bekijken. Naar mijn smaak ligt het ook voor de hand dat je van stripverhalen animatie maakt."
In eerste instantie wordt één album verfilmd tot een langspeelfilm. Elke film wordt bovendien geädapteerd voor televisie, zodat er op termijn een langlopende animatiereeks ontstaat. "Momenteel zitten we nog in de scenariofase, eind dit jaar gaan we effectief van start met de eerste film", aldus nog Wirix.
Al gaan zij uiteraard niet de vergelijking maken met dat soort Amerikaanse superproducties, toch ontbreekt het producers Eric Wirix en Mark Mertens alvast niet aan ambitie.
"Er is in België absoluut toptalent aanwezig op het vlak van computeranimatie", vertelt Mark Mertens. "En zelfs enkele uitgeweken animatoren die al een tijd aan de slag zijn in Amerika, hebben zich al bereid verklaard om te komen meewerken aan de verfilming van Suske en Wiske. We weten dat we een ijzersterk team aan de start brengen."
Er zijn intussen in België ook budgettaire mogelijkheden ontstaan die vroeger ontbraken, met name dankzij de nieuwe tax-shelter wet. Deze wet staat bedrijven toe hun belastbare winsten te investeren in film en animatie in ruil voor een niet onaanzienlijk belastingvoordeel. Skyline kon zo reeds beroep doen op enkele investeerders voor de financiering van zijn vorige langspeelfilm De Indringer.
"Tot ieders tevredenheid, mag ik wel zeggen", aldus Eric Wirix. "Naast het fiscale voordeel, ontdekken meer en meer bedrijven de meerwaarde o.a. publicitair - van een associatie met een interessant filmproject. Er is dan ook al heel wat interesse voor Suske en Wiske."
Ook na bijna 60 jaar blijven Suske en Wiske tot de verbeelding spreken van jong en oud. Jaarlijks gaan er - enkel in Vlaanderen en Nederland - 3 miljoen albums over de toonbank.
Maar hoe herkenbaar Vlaams de albums ook mogen zijn, toch twijfelen de producers niet aan de internationale kracht van hun project. "Zowel de personages als de avonturen die ze beleven, kunnen kinderen over heel de wereld aanspreken", is Wirix overtuigd. "De schalkse humor maakt dat ook volwassenen ervan kunnen genieten. Het is gewoon belangrijk de juiste albums te kiezen om te verfilmen en daarbij gaan we zeker niet over één nacht ijs."
Volgens de aanvankelijke planning mocht de eerste Suske en Wiske-film ten vroegste rond Kerstmis 2006 in de zalen verwacht worden.
Op 20 april 2006 maakte het Vlaams Audiovisueel Fonds bekend dat het een bedrag van €12.500 aan financiële steun heeft toegekend aan deze productie voor het schrijven van het scenario. Het script wordt geschreven door Drik Nielandt, ook bekend als scenarist voor de reeks Klein Suske en Wiske.