Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske in Zoetermeer


Suske en Wiske beleven een avontuur in Zoetermeer.

De razende rentmeester In juli 2002 ontstond bij de gemeente Zoetermeer het idee om de stad te promoten via een avontuur van Suske en Wiske. Het plan was afkomstig van "citymarketeer" Jan Kragt. In een interview met de Haagse Courant zei hij over deze promotie-actie: "We willen graag jongeren bereiken. Als je dat wil, moet je aansluiten op wat ze bezighoudt. Dat kan je met een folder doen. Maar jongeren lezen veel strips. En Suske en Wiske is de populairste strip. Het komt wel vaker voor dat het zich op een bepaalde locatie afspeelt ik lees zelf die strips"

De Standaard Uitgeverij werd benaderd met de vraag of het maken van een dergelijk promotie-album mogelijk was waarna Marc Verhaegen ging bekijken of hij iets in het plan zag. Hoewel het zeker niet uniek is dat er speciale verhalen worden gemaakt waren die tot nog toe altijd bestemd voor bedrijven of organisaties. Zoetermeer is de eerste gemeente die met het plan is gekomen om de plaats via een Suske en Wiske-album te promoten.

Om het plan ter ondersteunen werd alvast gezocht naar een passende titel voor het verhaal. Hiervoor werd een oproep gedaan aan de lezers van de Haagse Courant om originele titels te verzinnen. De vraag van de krant leverde een groot aantal idee├źn op. Een aantal van de titels die werden genoemd zijn: Het Zoetwatermeer, De sprekende sprinter, Het Zoetermeerse Zoethout en De klikkende kliko's.
Uiteindelijk is gekozen voor de titel De razende rentmeester.

Wiske wordt gedigitaliseerd Na de aandacht voor deze actie in 2002 bleef het een tijdje stil rond deze promotiecampagne. Begin januari 2004 meldde de Haagse Courant echter dat het album er daadwerkelijk gaat komen. Het boek verscheen uiteindelijk op 14 november 2004 tijdens de ledendag van de Fameuze Fanclub.
Het avontuur maakt geen deel uit van de reguliere Rode reeks. Er is een speciaal kort verhaal gemaakt van 16 pagina's, aangevuld met een aantal pagina's met informatie over de gemeente.

Suske en Wiske vliegen in de Gyronef Het album is uitgebracht in een oplage van 20.000 exemplaren. Ook is er een Engelse versie verschenen, met een oplage van 2000 stuks. Bij deze vertaling werd de reekstitel Bob & Bobette gebruikt en niet Spike and Suzy, zoals bij de laatste Engelstalige albumreeks het geval was.
De titel van het Engelse album is The stroppy steward.
Naast de gewone albums werd ook een luxe uitgave vervaardigd, bedoeld als relatiegeschenk van de gemeente, waar een DVD bij hoort. Op dit schijfje trekken Suske en Wiske in digitale vorm door Zoetermeer in een verhaal met als titel De magneet van Zoetermeer. In dit verhaal wordt de Gyronef aangetrokken door een magnetisch veld in de stad. De stripfiguren belanden in Zoetermeer en komen langs tal van bekende locaties.
Het audiovisuele avontuur op de DVD is vervaardigd door Carillon audiovisuele communicatie en de Familie Janssen/Barking Banana.
Het avontuur op de DVD is te bekijken in een Nederlandse en een Engelse versie. Naast het verhaal is ook nog een "making of" van de productie te zien.

Lambik De verspreiding van het album en de DVD wordt verzorgd door de gemeente Zoetermeer.

De aankondiging van het verhaal verscheen op zaterdag 30 oktober 2004 in de Haagsche Courant. Op dezelfde dag werd op de voorpagina van die krant ook een korte beschrijving van het verhaal gegeven:
"De rentmeester die in de 16de eeuw vanuit kasteel Palenstein in Zoetermeer de lokale bevolking onder de duim hield, ontsnapt anno 2004 uit een kist waarin hij na een opstand was opgesloten. Om hem terug in de kist te krijgen, begint een zoektocht door Zoetermeer. het Stadshart, skipiste Snowworld en ijsbaan Silverdome doen als decor dienst."


Aankondiging in de 'Haagsche Courant' The stroppy steward De magneet van Zoetermeer