Stuntwerk in Rotterdam


Datum: 19 september 2003
De Zwarte Ridder was ook aanwezig in Rotterdam Met een luide schreeuw scheert Lambik vlak over de top van een vervaarlijk uitziend rotsblok. Door net op tijd zijn benen omhoog te gooien weet hij op het laatste moment een pijnlijke botsing met de punt van de stalagmiet te vermijden.
"Uitstekend!" wordt er geroepen terwijl Dirk Roofthooft terugzwaait aan het touw waarmee hij zojuist de rots heeft weten te vermijden. Regisseur Rudi Vandenbossche is tevreden met de repetitie voor deze stunt.
Helaas voor de acteur liepen de camera's nog niet toen hij zijn manoeuvre uitvoerde. Nadat hij via een trap op de grond van de studioruimte terug is gekomen moet hij opnieuw zijn hoogtevrees overwinnen en de steiger beklimmen waar de slingerpartij aan het touw is begonnen. Nog drie keer zal hij zijn sprong moeten herhalen voordat de hele scene naar tevredenheid is vastgelegd.

In de Studio's- Schiecentrale Rotterdam vonden deze week de opnames plaats van een groot aantal stunts die in de eerste Suske en Wiske-film te zien zullen zijn. De hierboven beschreven scene speelt zich volgens het script af in de Grotten van Han. Op de studiovloer zijn naast het rotsblok waar Lambik bijna mee in aanraking kwam nog een paar grote decorstukken te zien die natuurgetrouwe nabootsingen vormen van echte rotswanden. Een groot deel van de studio werd echter in beslag genomen door een paar enorme groene schermen. De filmkijkers zullen daar echter niets van te zien krijgen. In de bioscoop zal men de acteurs spectaculair zien bewegen door de grotten.

Alle stunts die in de Rotterdamse studio worden uitgevoerd worden opgenomen op 35mm film waarvan de afzonderlijke beeldjes (24 per seconde) vervolgens stuk voor stuk met een hoge resolutie worden ingescand om ze geschikt te maken voor digitale bewerking. De Duitse specialisten van Thoke Moebius Filmcompany zorgen er vervolgens voor dat de groene wanden worden vervangen door de juiste achtergrond. Van de grot waarin de scene zich afspeelt is een speciale maquette vervaardigd. Beelden van die op schaal nagebootste grot zullen in de film worden geplakt waardoor het lijkt alsof de personages zich daadwerkelijk in de grotten van Han bevinden.
Nadat de bewerking van de beelden is voltooid wordt alles weer terug gezet op 35mm film en tot een geheel samengevoegd met de gewone opnames (die overigens op het meer gangbare formaat "super 16" worden opgenomen).

Naast Lambik kwamen deze week ook Suske, Wiske en de Zwarte Ridder in actie voor adembenemend stuntwerk. Alsof het zwaaien aan touwen en klimmen tegen hoge rotswanden nog niet genoeg is worden er ook nog (zwaard)gevechten geleverd tijdens deze actiescenes. De stunts worden deskundig begeleid door Stuntteam Hammy de Beukelaer (in Rotterdam onder leiding van Marco Maes) maar de acteurs voeren alle stunts zelf uit.
Met meerdere personen tegelijk aan een touw hangen of tijdens het slingeren een zwaard hanteren valt niet mee maar de acteurs brengen het er zeer goed vanaf. De makers van de film zijn dan ook zeer te spreken over de prestaties die de spelers leveren en die de vergelijking met stunts in veel duurdere producties (zoals b.v. Lord of the Rings) goed kunnen doorstaan.
Dit soort scenes maakt duidelijk dat De duistere diamant een film wordt die zich niet alleen op de jeugd richt maar echt geschikt is voor alle leeftijden.