Scarabeefilms wint Gouden Beeld


Datum: 27 september 2003
Een productie van Scarabeefilms, één van de partners in de V.O.F. de duistere diamant, heeft deze week een Gouden Beeld gewonnen. Hieronder de volledige tekst van het persbericht over de toekenning van deze prijs.

Donderdagavond 25 september heeft de film De Stand van de Zon, van filmmaker Leonard Retel Helmrich een Gouden Beeld gewonnen in de categorie documentaire. "Groots en meeslepend epos. Uitzonderlijk camerawerk. Gemaakt met grote persoonlijke moed, aanvankelijk zonder steun van de omroep. Belangrijk, historisch document. Journalistiek en cinematografisch van hoog niveau", aldus het juryrapport

De Gouden Beelden zijn vakprijzen die bestemd zijn voor de hoogste gewaardeerde Nederlandse televisieproducten en personen in vijftien verschillende categorieën. De prijzen werden dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door de Stichting Nederlandse Academy Awards. Organisatie en jurering zijn opgezet in samenwerking met de International Council van The National Academy of Television Arts and Sciences (NATAS), de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor de Emmy's.

De Stand van de Zon, geproduceerd door Hetty Naaijkens voor Scarabeefilms en uitgezonden door de Humanistische Omroep, geeft een indringend portret van het huidige Indonesië na het jarenlange bewind van president Soeharto.
De film schetst een portret van een gewone Indonesische familie: de vrouw Rumidjah en haar twee zonen Bakti en Dwi en de invloed die de ontwikkelingen in het land hebben op hun dagelijks leven.

De Stand van de zon is een documentaire in de traditie van de 'Cinema Vérité': zonder in te grijpen, zonder te interviewen en zonder voice-over-tekst toont de maker aspecten van het dagelijks leven. De film is geen politieke documentaire en zeker niet bedoeld als politiek pamflet. Het is een essay waarin de kijker over de schouder van de camera-man meekijkt. Niet bij de personages, aangezien dit de poiëzie zou aantasten.

Momenteel werkt Retel Helmrich aan De Stand van de Maan, het tweede deel van deze driedelige cyclus over Indonesië. Deze film zal begin 2004 in de bioscoop te zien zijn.

Festival international de programmes audiovisuels 2002 (FIPA), Biarritz:
Mention spéciale.
Internationaal Documentairefestival Amsterdam (IDFA) 2001
Publieksprijs derde plaats.
Publieksprijs Internationaal documentairefilmfestival Visions du Reel Nyon (2002)
Hoofdprijs Zwitserse Televisie SRG SSR idée Suisse 2002
Publieksprijs Split (Kroatië)
Publieksprijs Maremma Doc filmfestival (Italië)
Grand Prix della Jury. Maremma Doc filmfestival (Italië)