Veel werk achter de schermen


Datum: 7 oktober 2003 (update op 10 oktober)
Suske en Wiske Eind september zijn in Belgiƫ de laatste reguliere opnames voor de film gemaakt. Het resultaat van al de acteerprestaties op diverse locaties in de lage landen zal begin 2004 in de bioscoop kunnen worden bekeken. Naar verwachting zal de eerste Suske en Wiske speelfilm rond februari van dat jaar in premiere gaan.

De meeste scenes zijn inmiddels vastgelegd maar dit betekent niet het definitieve slot van de opnames. Een aantal extra shots, vooral met Jerom, zal na het aflopen van de geplande opnameperiode nog worden gedraaid.
Ook als alle scenes zijn opgenomen betekent dit niet dat nu een rustige periode is aangebroken voor de makers van de film. Achter de schermen moet hard worden gewerkt om de rolprent op de geplande datum op het witte doek te kunnen vertonen. Hieronder een beknopt overzicht van de werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd.

Beeldmontage
Van alle scenes zijn meerdere opnames gemaakt. Uit alle takes die zijn opgenomen worden de beste shots geselecteerd. Na deze selectie gaan de regisseur en een editor aan de slag om alle beelden op de juiste manier aaneen te plakken. Dit samenvoegen gebeurt shot voor shot en neemt enkele weken in beslag.

Special effects
Zoals in het bericht over de stuntopnames in de Studio's- Schiecentrale Rotterdam al werd vermeld worden in een Duitse studio de achtergronden toegevoegd aan de scenes die met de "greenscreen" techniek zijn opgenomen. Tevens worden hier de overige special effects aangebracht die in de film te zien zullen zijn.

Muziek
Heel belangrijk voor de sfeer in een film is de muziek. Die wordt in deze periode gecomponeerd en opgenomen. Zodra de opnames beschikbaar zijn wordt de muziek voorlopig onder de film gezet.

Geluidsopname
In de studio worden allerlei geluiden en stemmen opgenomen die in de film te horen zullen zijn.

Geluidnabewerking en -mixage
Alle geluiden die in de film voorkomen, stemmen, effecten en muziek worden door een geluidseditor bewerkt om ervoor te zorgen dat ze optimaal klinken.
Via geluidsmixage, waarbij met veel sporen wordt gewerkt, wordt er vervolgens voor gezorgd dat het geluid dat in de bioscoop te horen is het surround-effect krijgt.

Eindmixage
Nadat al de bovenstaande werkzaamheden zijn afgerond kan de film worden voltooid. In deze fase worden de beelden, inclusief de special effects, samengevoegd met de geluiden.