Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het zoemende ei


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 73 (1e druk: 1967)
Voor het eerst in album verschenen in 1964

Het zoemende ei In De Standaard was de aankondiging van Het zoemende ei op 2 mei 1964 te lezen. Twee dagen later, 4 mei 1964 begon de voorpublicatie in die krant en die eindigde op 10 september 1964.
Later in het jaar 1964 kwam dan dit verhaal als album in de winkels.

Samenvatting

Lambik heeft een nieuw hobby ; het goochelen!
...Echter het wil niet zo lukken als hij het zich voorstelt. Na een mislukt experiment stuurt de woedende Sidonia hem de laan uit. Teleurgesteld gaat Lambik naar professor Barabas, maar de professor heeft andere Lambik als goochelaar problemen. De geleerde heeft namelijk een bericht uit de ruimte ontvangen en kan het niet ontcijferen. Lambik weet de professor door louter toeval te helpen. Dolgelukkig gaat de professor aan de slag en vraagt aan Lambik of hij niet Sidonia en de kinderen wil gaan halen zodat zij de eersten kunnen zijn die de boodschap van een andere planeet kunnen horen.
In het stadspark krijgt Lambik het aan de stok met een politieagent, maar ziet kans om het te regelen en daarbij laat hij informatie los over het bericht uit de ruimte. Een zwerver luistert het gesprek tussen de twee af en is kort daarna in een verdachte kroeg terug te vinden, waar hij aan een zekere Spin het verhaal vertelt. De Spin vindt het zo interessant dat hij de zaak zelf zal overnemen.

Ondertussen zijn onze vrienden bij Barabas aangekomen, maar de professor is nog niet klaar met het ontcijferen. Lambik maakt hier onmiddelijk gebruik van en laat in de woonkamer zijn goochelkunsten zien. Zoals gewoonlijk mislukt het.
Ondertussen is de professor klaar met het ontcijferen en enthousiast deelt hij de boodschap mee aan zijn vrienden. De ruimtewezens hebben angst voor onze kernproeven en zenden daarom een reusachtig ei naar onze aarde. Plots merkt Wiske op dat er in het bericht niet staat waar het ei zal gaan landen. Hierop draait de antenne van professor Barabas weer dag en nacht om signalen van de planeet Lactona te kunnen opvangen.

Lambik gaat ondertussen zijn goochelkunsten op een jaarmarkt presenteren, maar ook hier verprutst hij weer het een en het ander en leert een zekere profesor Diavolo kennen, die meent dat Lambik aanleg heeft voor het goochelen. Lambik neemt hem naar zijn huis, waar hij door de professor ingewijd wordt in de kunst van het goochelen. Intussen ontvangt Barabas nieuw signalen en ontbiedt hij zijn vrienden weer om te komen. Lambik komt meteen, maar neemt zijn leermeester, professor Diavolo, mee naar het huis van Barabas. Vriendelijk maar ook beslist vraagt Sidonia Diavolo even te wachten.
Barabas leest nu de nieuwe boodschap voor aan onze vrienden, waarin staat dat het ei in de Mato Grosso, het Braziliaanse oerwoud zal gaan landen. Meteen hierna verbrandt Barabas de boodschap uit geheimhouding. Wat niemand van onze vrienden weet is dat Diavolo ondertussen aan het luistervinken is en nu meteen verdwijnen wil want hij weet nu wat hij weten moet.
Wiske wil Diavolo wat te drinken brengen en valt per ongeluk over het afluisterapparaat van Diavolo. Ondertussen merken onze vrienden, dat Lambik een miniatuurzender en -ontvanger bij zich draagt. Voor Barabas is het nu meteen duidelijk dat ze afgeluisterd werden door Diavolo. Ze stormen de woonkamer in en vinden het afluisterapparaat en Wiske gekneveld op de grond.
Diavolo komt nu met een schietijzer uit de achtergrond en maakt zich bekend. Tot hun grote verbazing is het niemand anders als hun aartsvijand dr. Krimson! Na het avontuur met de sissende sampan wist hij uit de gevangenis van Hongkong te ontsnappen en heeft als de Spin weer een machtige organisatie kunnen opbouwen. Dat ei van de planeet Lactona komt hem hierbij gelegen. De robot van Lactona

Ondertussen is Jerom klaar met baden en trekt nogal hardhandig niet alleen de stop uit het bad, maar ook een gedeelte van het plafond, met als gevolg, dat Krimson pardoes al het badwater over zich heen krijgt. Lambik gaat onmiddelijk tot de aanval over, maar Krimson weet toch te ontsnappen. Suske en Wiske achtervolgen de schurk meteen, maar die weet de kinderen te verschalken doordat zijn handlangers niet stil gezeten hebben.
Met de kinderen als gijzelaars verdwijnt hij naar Brazilië om in de oerwouden naar het ei te zoeken. Jerom en Lambik gaan in de achtervolging en vliegen ook naar Brazilië om Krimson te stoppen, de kinderen te bevrijden en het ei van Lactona te vinden.
In de onmetelijke oerwouden van de Mato Grosso komt het dan uiteindelijk tot het finale gevecht tussen onze vrienden en Krimson met zijn handlangers. Natuurlijk zijn het onze vrienden, die de strijd winnen, maar ze kunnen het geschenk van Lactona, een grote metalen robot die vrede kan stichten, niet redden. Het metaal van Lactona blijkt niet bestand te zijn tegen de temperatuur van de aarde en zo keren onze vrienden teleurgesteld naar huis.


Aankondiging in 'De Standaard'


Achtergronden

De meesterschurk Krimson bleek een uittermate populaire figuur bij de lezers te zijn. Dit feit bleef Willy Vandersteen niet verborgen en hij laat hem hier in dit verhaal terugkeren. Wie meer over deze superschurk wil weten, moet maar eens bij de inleidingen van Het rijmende paard en De kwaaie Kwieten kijken.

Bekende mensen, zoals politici, pop- en filmsterren krijgen al eens vaker in stripverhalen een cameo. Zo duikt bv. in De gezanten van Mars de oceanoloog Jacques Y. Cousteau (*1910 - +1997) op. In de aankondiging van dit verhaal geeft Willy Vandersteen zichzelf een cameo.
Bekende strippersonages zoals Leonard Snoek hebben ook al eens vaker een cameo in de Suske en Wiske-reeks, zoals in De mottenvanger, De schone slaper of meer recentelijk in De Europummel. Maar dat een verhaal zelf een cameo krijgt in een Suske en Wiske-verhaal was nieuw tot in het jaar 1986, want in februari van dat jaar verscheen De kattige kat en daarin kreeg Het zoemende ei zelf een cameo.
In het recreatiepark Bellewaerde was er destijds een soort watersafari met motieven uit het verhaal Het zoemende ei, maar hierover meer bij de inleiding van De kattige kat. (in voorbereiding)

Sinds de beginjaren 60 zijn wetenschappers overal ter wereld met telescopen en reusachtige schotelantennes op zoek naar andere planeten en boodschappen van andere wezens uit het heelal. In 1960 begon met het projekt OZMA. Hier werden de beide op onze zon lijkende sterren TAU CETI en EPSILON ERIDANI afgeluisterd. Dit project kwam wereldwijd in de belangstelling te staan en zal zeer zeker Willy als voorbeeld gediend hebben.
Op zoek naar signalen uit de ruimte Interessant in dit opzicht is wel het feit dat wetenschappers met BIG EAR op 15 augustus 1977 onbekende signalen ontvingen die niet te wijten waren aan het ruisen van het heelal zelf. Deze signalen werden bekend als de WOW-signalen.
Twee bekende films spelen knap op dit thema in:
Het grandioze Contact (1997) met de actrice Jodie Foster (*1962) en het eerder met invasie-clichés overladen The Arrival (1997) met Charlie Sheen (*1965). Dit verhaal heeft een duidelijke, maar ook bittere, boodschap dat we als we de wereld willen verbeteren eerst voor onze eigen huisdeur moeten keren en niet op hulp van anderen moeten of mogen rekenen en er dan op wachten. Door hard werken en het heft in eigen hand te nemen komen we er vanzelf uit, hoe stenig de weg ook mag zijn.
Willy snijdt bewust of onbewust nog een ander thema aan! Stel, dat er buitenaardse wezens naar onze planeet zouden komen en zij proberen dan ook nog vrede en verstandhouding op deze wereld te brengen. Hoe reageren dan de ongure zonen van de zeven werelddelen erop? Deze willen beslist geen vrede, want dan kunnen zij er niets meer aan verdienen, zie Krimson!
Maar laten we verder gaan! Hoe reageren machtwellustelingen erop? Hoe de politici? Of de leiders van onze wereldgodsdiensten. Hoe zou de paus het bestaan van buitenaardsen uitleggen? Want volgens de Bijbel zijn wij mensen naar Gods evenbeeld geschapen! Wat is nu, als buitenaardsen er anders uitzien en daar kan men stellig van uitgaan!
Of hoe zou de Islam het bestaan van aliens verklaren? Ook de imams zouden dan hun gelovigen veel moeten verklaren!
Allemaal vragen waarop we geen antwoord zullen krijgen! Tenminste nu nog niet, ... maar wie weet?

Natuurlijk zijn er ook hier weer verwijzingen naar het actuele gebeuren van toen: In strook 108 zegt Jerom, die naar een aap kijkt die het haar in de vorm van het strikje van Wiske heeft: "Lambik zeker slecht ingezeept. Ziet er nog als halve "Bietel" uit!"
De aanleiding voor deze steek naar de toen immense populaire groep The Beatles was het bezoek van deze band in Amsterdam in juni 1964. Daar werden de heren Lennon, McCartney, Harrison en Jimmy Nicol (vervanger van de zieke Ringo Starr) meer dan enthousiast door fans ontvangen.
In De apekermis herhaalt hij de grap door The Beatles met apen te vergelijken.
Er zijn nog verdere verwijzingen naar de bloederige conflicten en oorlogen van toen op Cyprus, in Kongo en Vietnam op het einde van strook 201 te vinden.

Wie zich afvraagt of de naam van de indianenstam Justisjustos een betekenis heeft, heeft gelijk. Het is Antwerps voor "Juist is juist"!

In strook 3 wil Lambik de opvolger van Houdini worden. Wie is echter Houdini?
Harry Houdini (*1874 - +1926) was één van de grootste illusionisten uit de 20e eew. Door het paren van goocheltrucs met show-elementen werd hij overal ter wereld een gevierde man en geldt heden ten dage niet alleen voor Lambik, maar ook voor andere vermaarde illusionisten en magiërs als het overgrote voorbeeld.


Tekst: Alain Stienen