Presentatie Amoras


Bericht: 3 mei 2013

Amoras, no. 1 Na maandenlang de spanning rond de nieuwe serie Amoras te hebben opgebouwd werden alle details rond dit project op vrijdag 3 mei 2013 onthuld.
In Antwerpen hield de Standaard Uitgeverij een persbijeenkomst waar de reeks werd gepresenteerd.

De aanwezigen bij de perspresentatie kregen te horen wat de aanleiding is geweest om een serie rond Suske en Wiske te maken die gericht is op een ouder publiek. Directeur Johan De Smedt zei over het project:
"Amoras werd het plan om in het feestjaar '100 jaar Willy Vandersteen' op een onverwachte en tegelijk zeer creatieve manier uit te pakken met een project voor al wie Suske en Wiske kent, koopt en leest. Het mocht geen blinde kopie worden of een herhaling. Het moest nieuwigheden bieden die trouw bleven aan Suske en Wiske en het moest in alles de geest van Willy Vandersteen uitademen: de lezers telkens opnieuw verrassen en voor verbazing zorgen. Amoras is Suske en Wiske anders.
Amoras maakt geen compromissen over het voortbestaan van Suske en Wiske zoals we ze kennen. De reeks houdt in alle opzichten vast aan het gekende moeder-merk, maar nooit zoals je dat verwacht. Amoras is in vele opzichten meer dan een strip. Het is een passieproject van velen en maakt koppelingen naar meer en andere zintuiglijke belevingen.
Amoras is het bewijs van de wil en de moed van een uitgeverij om ook Suske en Wiske voortdurend opnieuw uit te vinden. En dat kan alleen maar omdat Willy Vandersteen Suske en Wiske heeft bedacht en omdat hij in 1947 Amoras ontdekt heeft. Enkele decennia na Op het eiland Amoras van Suske en Wiske zetten we met de reeks Amoras opnieuw voet aan wal op datzelfde eiland. Het ziet er deze keer heel anders uit.
"

Suske en Wiske Na de inleiding op de reeks werden de scenarist en tekenaar van de reeks officïeel bekend gemaakt.
Slechts een kleine groep ingewijden was in de voorbereidende fase op de hoogte van de inhoud van het project waar achter de schermen al twee jaar aan werd gewerkt. Tot die ingewijden behoorden niet de medewerkers van Studio Vandersteen, die de "gewone" Suske en Wiske-albums maken. Voor Amoras werd een geheel nieuw team samengesteld.
Op internetfora en in de sociale media zoemden de namen van Marc Legendre en Charel Cambré al een tijdje rond en zij blijken inderdaad verantwoordelijk te zijn voor de albums. Legendre schrijft de scenario's, terwijl het tekenwerk wordt verzorgd door Cambré.
Beide stripmakers kwamen al eerder in aanraking met de geesteskinderen van Willy Vandersteen.
Charel Cambré maakte enige tijd deel uit van Studio Vandersteen. Met het indertijd nog nieuwe team onder leiding van Luc Morjaeu en Peter Van Gucht werkte hij mee zowel lange als korte verhalen. Enkele avonturen waar hij zijn bijdrage aan heeft geleverd zijn De curieuze neuzen, De Elfstedenstunt en De Weerwaterman. In 2008 werkte hij ook al eens aan de opzet voor een alternatieve Suske en Wiske-reeks waarin de geschiedenis van Jerom behandeld zou worden.
Marc Legendre was de eerste eindredacteur van het Suske en Wiske Weekblad en schrijft sinds kort ook scenario's voor een andere reeks van Vandersteen: De Rode Ridder.

Scene uit Amoras Zoals al eerder werd gemeld is Amoras een kortlopende serie met een doorlopende verhaallijn. In 6 albums zal een afgerond verhaal worden verteld, terwijl de afleveringen ook afzonderlijk leesbaar zijn.
Elk album wordt afgesloten met een cliffhanger. De spannende afloop van het eerste deel, Suske, vormde een onderdeel van de promotiecampagne: Wiske sterft!.
De uitnodiging voor de presentatie speelde in op dit gegeven, deze werd namelijk verstuurd in de vorm van een rouwkaart.

De Amoras-albums wijken zowel in verhalend opzicht als in tekenstijl flink af van de traditionele Suske en Wiske-verhalen. Er is gekozen voor een meer realistische opzet en een veel grimmiger sfeer dan in de originele reeks wordt gehanteerd.

Speciaal voor Amoras werd ook een liedje gemaakt. When you wish upon the stars (Amoras) werd geschreven en gecomponeerd door Anne-Sophie Claeys, Frank Duchêne en Yannic Fonderie. Het nummer wordt uitgeverd door de groep Maya’s Moving Castle. Tijdens de presentatie werd de videoclip van het nummer vertoond, waarvan de Youtube versie ook onderaan deze pagina te zien is.

Fans van de gewone Suske en Wiske hoeven niet te wanhopen. De Smedt benadrukte dat het Amoras-project geen gevolgen heeft voor het doorlopen of frequentie van de Rode reeks. Ook Junior Suske en Wiske blijven gewoon hun avonturen beleven.


Presentatie 'Amoras' Presentatie 'Amoras' Presentatie 'Amoras'