Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De elfstedenstunt


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 298 (1e druk: 12 december 2007)

De elfstedenstunt Aan het begin van de winter verschijnt alweer het 5e album van Suske en Wiske in de gewone reeks in 2007.
De vrienden raken dit keer in aanraking komen met de, fictieve, oorsprong van de elfstedentocht.

Het avontuur begint op een zonnige lentedag... nu ja zonnig? Lambik wordt plots lastiggevallen door een mannetje dat vriesstralen afschiet. Suske en Wiske achtervolgen het vriesmannetje tot aan het laboratorium van professor Barabas. Hij vertelt hen dat er een experiment is misgelopen en dat hij het vriesmannetje per ongeluk uit het verleden naar hier heeft geflitst. Suske en Wiske reizen het mannetje achterna naar het 15e-eeuwse Friesland, waar al jaren een strenge winter heerst doordat Frostia, de winterheks, de lentefee Frisia gevangen houdt. De enige manier om haar te bevrijden is de elf aardmannetjes en de winterheks verslaan, maar hiervoor hebben ze nog maar 1 dag de tijd. Suske en Wiske schaatsen langs de elf Friese steden in een wanhopige poging om de lente terug in het land te brengen.

Op 11 december is het album gepresenteerd in het Provinciehuis te Leeuwarden. De eerste exemplaren worden dan overhandigd aan Commissaris van de Koningin Ed Nijpels en gedeputeerde Jannewietske de Vries.
Tijdens deze bijeenkomst zal ook een Friese versie van het album, getiteld De alvestêdestunt, worden gepresenteerd. Deze uitgave wordt door de provincie opgenomen in het welkomstpakket 2008 dat wordt uitgereikt aan mensen die in dat jaar in de provincie komen wonen.

De heroïsche schaatstocht over 200 kilometer langs 11 Friese steden was al eerder een onderwerp voor een strip van Studio Vandersteen. In 1986 beleefden Robert en Bertrand een avontuur in winterse sferen in het album De Friese elfstedentocht. Ook van dat avontuur werd een Friese versie uitgegeven.


De alvestêdestunt Robert en Bertrand: De Friese elfstedentocht'
Schets van Frisia's IJspaleis (klik voor vergroting)' Schets van Ierdmans' hol (klik voor vergroting)'
Aankondiging