Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het hondenparadijs


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 98 (1e druk: 1969)
Voor het eerst in album verschenen in 1962

Het hondenparadijs Op 26 oktober 1961 konden de lezers van De Standaard de aankondiging lezen van het nieuwste Suske en Wiske-verhaal Het Hondenparadijs. De dag daarna begon men met de voorpublicatie en het verhaal eindigde op 6 maart 1962. In datzelfde jaar verscheen het verhaal ook als voor het eerst in album.

De Koude Oorlog tussen de wereldmachten USA en UDSSR bereikte begin jaren 60 nieuwe hoogtepunten; steeds nieuwe noch krachtigere atoombomproeven, de wedloop om het heelal en de eerste tekenen van inmenging zijdens de Amerikanen in hun hulp aan de Zuid-Vietnamese bevolking tegen de door Noord-Vietnam gesteunde communisten.

Dit verhaal leeft namelijk van de dreiging en de angst die de mensen toen voelden tegenover de wereldpolitiek, maar Willy Vandersteen zou niet zichzelf zijn als hij niet ook hoop erin bracht in de vorm van samenwerkende Russische en Amerikaanse agenten.
Interessant is ook de vermelding op strook 69 waar Jerom Lambik meedeelt dat er nu voorrang van rechts voor het verkeer geldt. In België werd deze regeling namelijk in december 1961 ingevoerd!

In dit verhaal doet een randpersonage zijn intrede die sindsdien, tot grote ergernis van Lambik, vaak zal terugkeren, nl. het straathondje Tobias!
Tobias is sinds zijn eerste optreden in dit verhaal razend populair geworden bij kinderen, fans en liefhebbers. Hij heeft die populariteit niet alleen te danken aan zijn snoezig uiterlijk, maar ook door zijn vastberaden optreden in bepaalde situaties.
Tobias Logisch dus dat niet alleen Willy Vandersteen hem al te graag liet terugkeren in nieuwere verhalen. Ook de opvolgers Paul Geerts, Marc Verhaegen en Jeff Broeckx, de tekenaar van de nevenreeks Klein Suske en Wiske maakten gretig gebruik van de kleine hond. Zo zien we Tobias terug in o.a. De Kaartendans, Amoris van Amoras, De mysterieuze mijn, De verraderlijke Vinson, Het verdronken land en het korte verhaal De mollige marmotten.
Parastone, het bedrijf dat de bij de fans de alom geliefde beeldjes maakt, haakte ook in op de populariteit van Tobias en creëerde een reeks van beeldjes van Tobias in combinatie met Schanulleke. Normaal zijn de beeldjes taferelen uit de verhalen van Suske en Wiske, maar die reeks beeldjes van Tobias en Schanulleke heeft met de verhalen niks te maken.

In het begin van het verhaal wordt weer eens reklame gemaakt voor het toendertijd alom populaire Pats Poppenspel. Meer informatie omtrent Pats poppenspel vindt men bij de samenvatting van De circusbaron.

Samenvatting

Na van een voorstelling van Pats Poppenspel genoten te hebben rijden Lambik, Suske en Wiske naar huis. Ondertussen begint het genadeloos te regen. Een kleine straathond zoekt een schuilplaats en steekt hierbij de straat over. Lambik ziet het diertje niet en rijdt het aan. Het dier kegelt in een hoge boog over de straat en blijft versuft liggen. Lambik wil nu verder rijden, maar Wiske verhindert dit. Ze springt uit de wagen om naar het dier te kijken en besluit het mee naar huis te nemen om het te verzorgen. Kwaad laat Lambik toe dat het dier in zijn wagen meerijdt. Thuis zet het diertje meteen het huishouden van tante Sidonia op stelten. Ondertussen wil Lambik radio luisteren, maar om de een of andere reden wil Sidonia dit niet. Lambik voelt zich nu achtergesteld en loopt beledigd het huis uit.
Aan een volgend contact met het straathondje heeft Lambik, tijdens het verlaten van het huis, een raar hooddeksel overgehouden in vorm van een bloempot. In de stad maakt een agent hem hierop opmerkzaam en Lambik besluit de bloempot terug te brengen. Bij Sidonia aangekomen ziet hij hoe een stel vreemde kerels rond het huis hangt. Plots gaat er een raam open en iemand gooit de vreemde kerels een papiertje toe. Vastberaden werpt Lambik de bloempot in richting van deze persoon en treft. De mysterieuze kerels maken intussen dat ze wegkomen. Lambik wil de kerels achterna gaan, maar wordt ten val gebracht door het plots opduikende straathondje .

Binnen legt Lambik de situatie uit, maar de kinderen weten van niets. Alleen doet Sidonia verdacht, precies alsof ze iets weet, maar ze verklaart Lambik Sidonia is zenuwachtig voor gek en weer verlaat Lambik beledigd het huis van Sidonia.
Al snel blijkt dat Sidonia verstrikt is geraakt in de wereld der geheim agenten want een satelliet, de SX 17, is in de buurt van Sidonia's huis neergestort. Door kosmische invloeden is de satelliet nu gevaarlijk geworden en kan ontploffen. Een werkploeg bestaande uit Russische en Amerikaanse agenten, de Houten Maskers, is nu in het geheim begonnen de satelliet te zoeken om hem te bergen. Door toeval kwam Sidonia achter het geheim van de Houten Maskers en beloofde hen niet te verraden. Maar nu Lambik en de kinderen merken dat er iets met Sidonia's verklaringen niet pluis is ontvoeren de Houten Maskers haar, om ervoor te zorgen dat hun geheim bewaard blijft.

Wiske heeft intussen besloten het straathondje Tobias te noemen en het dier begint zich thuis te voelen in het huishouden totdat Lambik en Jerom op de kinderen komen oppassen. Al gauw blijft er voor Tobias niets anders over als weer op straat te leven.
Hier komt hij achter het geheim van het hondenparadijs. Alle zeven nachten strijkt een sprookjeswagen neer op een veld bij de stad om er ongelukkige honden op te halen en naar het hondenparadijs, een soort hondenhemel, te brengen. In die tijd kunnen alle honden praten!
In die tijd, waar Tobias kan praten, komt het hondje door toeval de schuilplaats van de Houten Maskers te weten en verwittigt via de telefoon onze vrienden. Wiske, die midden in de nacht de telefoon opneemt, gelooft haar oren niet en gaat op onderzoek uit. In de stromende regen komt zij bij het veld aan waar de sproookjeswagen zal landen en roept naar Tobias. Zij glijdt uit en landt hierbij in een bouwpoel en is daarna druk bezig met verdrinken. Tobias, die juist naar het hondenparadijs wil vertrekken, hoorde Wiske's stem en krijgt het niet over zijn hart te vertrekken zonder Wiske te redden. Hij redt dus Wiske van de verdrinkingsdood en ziet met lede ogen de sprookjeswagen vertrekken naar het hondenparadijs.
Wiske komt weer bij haar positieven en vraagt Tobias om uitleg. Het hondje geeft haar de informatie, maar het blijkt ook dat Tobias een van zijn ribben gebroken heeft tijdens zijn vlucht voor de Houten Maskers.
Wiske laat het diertje behandelen door een dierenarts. Die verzorgt het hondje en vraagt Wiske om morgen Tobias op te halen. Door het ongewenste Het hondenparadijs bad heeft Wiske een verkoudheid gekregen en thuis gaat ze met hoge koorts naar bed. IJlend van koorts geeft ze haar vrienden uitleg over het verblijf van Sidonia en het hondenparadijs. Lambik gelooft er echter geen zier van.
Iets later belt de dierenarts op en vertelt hun dat Tobias nog een week bij hem moet blijven.

Jerom heeft een geweldig idee! Hij stelt aan Wiske voor om zelf een soort van paradijs voor Tobias te maken. Dit idee wordt door Suske en Wiske gretig aangenomen. Jerom rijdt met de twee meteen naar een terrein achter een ziekenhuis. Op dat terrein zijn echter ook de Houten Maskers bezig, want zij vermoeden daar de bewuste satelliet. Onze vrienden zien de agenten maar houden zich schuil om sidonia niet in gevaar te brengen.
Als de mannen vertrokken zijn beginnen ze met de realisatie van het paradijs van Tobias. Kort daarna brengen ze het dier erheen en zie aan... Tobias is dolgelukkig met zijn nieuw verblijf!
Wiske licht Lambik in, maar die gaat liever een pint drinken in een kroeg! Daar slaat het noodlot toe, want door de loslippigheid van Lambik staat de dag erna een bericht in de krant over "Tobias, de sprekende hond"!
Dit brengt natuurlijk de Houten Maskers in beroering, want zij weten dat Tobias hun schuilplaats kent. Meteen beginnen ze hun jacht op het hondje en op het veld achter het ziekenhuis komt het tot de ontknoping.
De gevaarlijke satelliet SX 17 ligt er werkelijk en Tobias is er met zijn nieuwe vriendinnetje Dolly op aan het spelen. Uit angst dat het ding ontploft schiet een van de agenten op Tobias, maar op het laatste moment wordt hij gered door Dolly. Tobias druipt met de levensgevaarlijk gewonde Dolly af en naarstig beginnen de agenten de satelliet onschadelijk te maken. Het wil echter niet lukken, want ze komen niet bij de ontsteker.
Ten einde raad vraagt Wiske aan Tobias of hij hun nog een keer wil helpen, maar die wimpelt af want de twee dieren willen naar het hondenparadijs.
Tobias en Dolly Plots verschijnt er een fel licht achter de bomen en verklaart de twee honden, dat ze moeten opschieten, want nu de mensen weten van het hondenparadijs zal de sprookjeswagen voor de laatste keer vertrekken.
Dolly smeekt Tobias de mensen nog een laatste keer te helpen. Tobias gaat met de kinderen mee en helpt de ontsteker te verwijderen uit de satelliet. Als Tobias uit de satelliet komt ziet hij hoe de sprookjeswagen met Dolly verdwijnt. Treurig loopt het arme hondje weg.

De agenten bedanken voor de hulp van onze vrienden en gaan weer terug naar huis, want hun missie is volbracht. Suske en Wiske blijven achter en treuren nog na over wat Tobias overkomen is. Een laatste keer kijken ze bij het zelf gebouwde paradijs van Tobias en ontdekken daar tot hun grote vreugde... Tobias mét Dolly!
Wat onze vrienden nooit te weten zullen komen, is dat Dolly, nadat ze in de sprookjeswagen gekropen was, onmiddelijk genas en aangezien ze niet meer zonder Tobias wilde leven sprong ze er uit om voor altijd met Tobias samen te zijn.


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'