Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske troef bij Bernaerts

Veiling 100 jaar Willy Vandersteen


Datum: 3 februari 2013

Suske en Wiske troef Op 15 februari 1913 werd Willy Vandersteen in Antwerpen geboren. Naar aanleiding van zijn honderste geboortedag bracht Veilinghuis Bernaerts hommage aan Vlaanderens meest bekende striptekenaar.
Honderd markante stukken uit Vandersteens oeuvre werden aan het publiek voorgesteld: origineel tekenwerk, zeldzame stripalbums, speciale edities, archivalia, enz.

Ter gelegenheid van de hommage-veiling bood Veilinghuis Bernaerts een uniek Suske en Wiske-album te koop aan.
In een beperkte oplage van 100 exemplaren is een luxe-editie van De kaartendans in groot formaat uitgebracht. In dit album past een originele tekenplaat van het verhaal waarvan alle 55 platen geveild werden. Per lot in deze veiling kreeg de koper de gelegenheid zich een exemplaar aan te schaffen.
Kenners zijn het er over eens dat dit verhaal één van de parels is aan de kroon van de tekenaar. Het werd in 1962 geschreven en getekend voor de kranten De Standaard / Het Nieuwsblad en kende een albumuitgave in hetzelfde jaar. Het verhaal heeft alle bestanddelen van een steengoed verhaal, spanning, avontuur, mysterie, humor. Niemand kon beter dan Vandersteen deze ingrediënten hanteren om er een heerlijk gerecht van te maken.
Vele generaties jeugdige lezers voelen nog de intense momenten van betrokkenheid wanneer Wiske door niemand geloofd wordt wanneer zij Ruitendame, afgebeeld op een levensgrote speelkaart, ziet huilen. De geheimzinnige scenes in het kasteel van de Van Zwollems, de zoektocht naar de ingang van het onderwaterkasteel en dan de heroïsche gevechten tussen de zwarte en de rode kaarten behoren tot het collectief stripgeheugen.

Naast de originele platen van De kaartendans, werden ook enkele voorplaten van Suske en Wiske-verhalen uit de twee-kleuren-reeks aangeboden.
Het topstuk onder de 100 kavels werd gevormd door het fameuze ontwerp Rikki Speurder, de voorplaat die Vandersteen in kleur maakte in 1944 toen hij nog op zoek was naar de naamgeving van zijn personages. Een echt museumstuk, enig in zijn soort.

De totale opbrengst van de veiling was uiteindelijk € 230.000, flink hoger dan de € 150.000 die het veilinghuis oorspronkelijk had ingeschat.
De originele platen uit De kaartendans werden verkocht voor bedragen van € 1500 tot € 4100 euro per stuk.
Zoals verwacht bracht het coverontwerp Rikki Speurder de hoogste prijs op. Voor deze tekening werd uiteindelijk € 33.000 geboden, een recordprijs voor een werk van Vandersteen.

De Antwerpse zender ATV besteedde in oktober 2012 al aandacht aan de veiling. Bekijk de reportage op de site van ATV.

Rond de veiling is in het veilinghuis ook de expositie 100 hartslagen te zien. Ook deze tentoonstelling staat geheel in het teken van 100 jaar Willy Vandersteen.


Rikki Speurder
Plaats: Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16–22
2000 Antwerpen
Kijkdagen: donderdag 31 januari,
vrijdag 1 en zaterdag 2 februari
Veiling: zondag 3 februari 2013
14:00 uur
Website: Veilinghuis Bernaerts
Website: CatalogusSuske en Wiske troef bij Bernaerts De kaartendans