Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Luc Morjaeu


Luc Morjaeu In februari 2005 werd Luc Morjaeu, tegelijk met Peter Van Gucht, benoemd als leider van Studio Vandersteen. Vanaf dat moment is hij hoofd van het tekenteam van de Studio.

Morjaeu werd op op 11 januari 1960 geboren te Niel in België. Hij volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen.
In de jaren 80 van de vorige eeuw richtte hij samen met Dirk Michiels de stripstudio Mormic op. Daar werkte hij mee aan reeksen als Jacobus en Corneel. Later verstripte hij ook Erik, of het klein insectenboek van Godfried Bomans.
De samenwerking bij Mormic stoptie in 1997. Daardoor kreeg Morjaeu de tijd om zich te richten op Biep en Zwiep, een serie over twee heksen
In de jaren die volgden maakte hij een aantal album over een populaire meidengroep, M-Kids.
Samen met Luk Wyns werkte hij een absurde strip rond de tv-serie De familie Backeljau.

In 2000 werd Morjaeu één van de drie vaste medewerkers van Jef Nys voor Jommeke

Veel werk verrichte hij ook voor Studio 100, waar hem werd gevraagd om de tekenstudio te begeleiden en uit te bouwen. Bij deze Studio werkte hij o.a. samen met Bruno De Roover en Charel Cambré, die beiden ook bij Studio Vandersteen zijn gaan werken. In samenwerking met Cambré maakte hij de strip Spring.
Morjaeu en Van Gucht waren ook voor hun aantreden bij Studio Vandersteen geen onbekenden voor elkaar. Samen maakten ze de gagstrip Rafke de Raaf, die o.a. werd gepubliceerd in het Suske en Wiske Weekblad

Bij de meeste reeksen waaraan Luc Morjaeu werkte nam hij het tekenwerk voor zijn rekening. Dit is echter niet het geval bij de misdaadserie Sabatini. Bij deze reeks schreef Morjaeu de scenario's terwijl de tekeningen voor rekening kwaen van Thomas Du Caju.

De eerste Suske en Wiske-verhalen waarvoor Luc Morjaeu het tekenwerk verzorgde zijn Het mopperende masker en Het slapende goud. Sinds die debuutverhalen heeft hij, samen met Peter Van Gucht en met assistentie van de Studio-medewerkers een eigen stempel op de reeks gedrukt.

Van 2010 tot begin 2013 werkte Morjaeu, naast zijn taken bij Studio Vandersteen, weer voor Studio 100, waar tal van nieuwe projecten op stapel stonden. Na het voorjaar van 2013 werden zijn werkzaamheden voor Studio 100 beeindigd en concentreerde hij zich volledig op Suske en Wiske.
Eind juni 2023 werd bekend gemaakt dat Luc Morjaeu stopt als hoofdtekenaar van Suske en Wiske. Hij zwaait af met het album De krijtkampioen, waarin hij een ode brengt aan Willy Vandersteen.
De tekenstift wordt na dit album overgedragen aan Wout Schoonis, die hem al jarenlang assisteerde bij het maken van de Suske en Wiske albums.

Luc Morjaeu heeft een eigen website waar hij veel eigen werk laat zien.


Luc Morjaeu met Suske en Wiske-personages