Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Overzichten Rode reeks

Inleiding


Op het eiland Amoras De "normale" serie Suske en Wiske-albums staat bekend als de Rode reeks. Vanaf het allereerste album, Rikki en Wiske, was de warmrode kleur al op het omslag aanwezig. De naam waaronder de reeks bekend is wordt vooral gebruikt ter onderscheid van de Blauwe reeks waarin de verhalen uit het weekblad Kuifje verschenen.

Feitelijk is er geen sprake van 1 Rode reeks maar valt deze uiteen in 4 verschillende stukken. De nummering die bij de huidige albums nog steeds wordt aangehouden begint bij de uitgaven die vanaf 1946 in Vlaanderen verschenen. Enkele jaren later begon in Nederland een aparte serie, met eigen nummering en teksten die waren aangepast aan het Noordnederlandse taalgebruik. Vanaf 1964 werden de Vlaamse en Nederlandse series samengevoegd tot een gezamenlijke reeks waarin het ABN de gebruikte taal was. Toen in 1967 werd begonnen om de albums volledig in kleur uit te brengen vormde dat de start van de reeks die nu nog steeds overal te koop is.
De oudere verhalen zijn, soms meerdere keren, heruitgegeven in de latere series. Bij deze hernemingen werden de omslagtekeningen vaak ook aangepast. In een aparte rubriek wordt een overzicht gegeven van de verschillende covers die bij elk verhaal in de Rode reeks zijn gebruikt.

Op deze site zijn de onderstaande overzichten van de hiervoor genoemde reeksen aanwezig: