Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het Suske en Wiske Kindermuseum


In Kalmthout hebben Suske en Wiske hun eigen museum.

Logo Kindermuseum Op zaterdag 29 november 1997 is aan de Beauvoislaan te Kalmthout, in het bijzijn van o.a. Paul Geerts en de kindergouverneur van Antwerpen, Maarten Van Dyck, een museum geopend dat geheel in het teken staat van Suske en Wiske.
De plaats van het museum is bepaald niet willekeurig gekozen. Het is gehuisvest in de villa waar Willy Vandersteen vroeger heeft gewoond en waar bovendien zijn Studio nog steeds is gevestigd.

Willy Vandersteen heeft zelf in 1987 al laten weten dat hij graag een museum rond Suske en Wiske zou willen oprichten. Helaas is hij daar echter nooit toe in staat geweest.
Na het overlijden van Vandersteen, op 28 augustus 1990, werd de villa verkocht maar de nieuwe eigenaar deed niets met het gebouw. Paul Geerts startte daarop een lobby om het droombeeld van Vandersteen toch nog bewaarheid te laten worden. De gemeente Kalmthout had wel interesse maar niet genoeg geld om de plannen uit te voeren. Meer succes had Geerts bij de provinciale overheid. De kinderprovincieraad wilde graag meewerken aan de realisatie van het museum. De villa werd gekocht voor 21 miljoen frank, waarna met de uitvoering van de plannen kon worden begonnen.

De opdracht voor de verbouwing van het pand ging naar de architect Werner De Bondt. Zijn plannen voor de verbouwing baseerde hij deels op de boeken van Vandersteen. Het van buitenaf meest opvallende deel van het project is de dertien meter hoge "Toren van professor Barabas" die naast de villa is neergezet. In de toren is een auditorium gerealiseerd. Deze ruimte wordt gebruikt om de bezoekers van het museum een uiteenzetting over het medium strip te geven, waarbij het verhaal wordt geïllustreerd met videobeelden.

Op 29 november 1997 werd het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum officieel geopend.
Het Suske en Wiske-Kindermuseum wil als doe-museum een brug slaan tussen verleden, heden en toekomst. Suske en Wiske zijn het aanknopingspunt voor de activiteiten. Voortgaande op de specifieke methodiek van een kindermuseum heeft het Suske en Wiske-Kindermuseum geen eigen collectie en is onderzoek enkel gericht op de toepassing binnen de publiekswerking. Het educatieve aanbod brengt de informatie vanuit de Suske en Wiske-wereld ervaringsgericht over en laat de kinderen hun expressievaardigheden ontdekken en ontwikkelen.

Vanaf de opening van het museum zijn de bezoekers voornamelijk kinderen. Het Suske en Wiske museum richt zich vooral op de ontvangst van schooklassen met kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Daarnaast kunnen er in het museum ook verjaardagsfeestjes worden gehouden en zijn er familiedagen waarop volwassenen met hun gezin welkom zijn.
Alle bezoekers kunnen het basisprogramma van drie uur volgen. Tijdens dit programma begeleidt Sus Antigoon de gasten door de verschillende ruimten van het museumparcours. Ze krijgen hierbij steeds opdrachten waarmee op een speelse manier de wereld van de strip kan worden ontdekt.
Met de resultaten van de opdrachten en de verzamelde informatie gaan de kinderen daarna in het atelier aan het werk waar een keuze kan worden gemaakt uit vier verschillende workshops: de Verhalenmaker, de Tekstograaf, de Decordenker en de Kleurencomponist.
Na afloop van het bezoek mogen de bezoekers hun eigen creatie mee naar huis nemen in een speciaal stripkoffertje.

Het museum werkt uiteraard ook steeds mee aan de jaarlijkse Stripdag in Kalmthout en organiseert speciale projecten. In 2006 begon het Kunstkrakerproject in samenwerking met Museum Jan Cunen in Oss.

Verjaardagsfeest 10 jaar Kindermuseum Overigens is de Studio nog gewoon gevestigd aan de Beauvoislaan. Alleen is de werkplek van de medewerkers verplaatst van het bijgebouw naar de eerste etage van de villa, de voormalige slaapkamers.

De gemeente Kalmthout biedt de bezoekers van het museum ook de mogelijkheid om hun bezoek te combineren met andere activiteiten. Op de Kalmthoutse Heide kan bijvoorbeeld worden gewandeld over het Willy Vandersteenpad. Ook kunnen op de heide het natuureducatief centrum en het bijenteeltmuseum worden bezocht. En tenslotte kan ook nog een bezoek aan het plaatselijke Arboretum, met zijn bijzondere plantencollectie, worden afgelegd.

In september 2000 begon in De Standaard het verhaal De ongelooflijke Thomas waarvan de eerste en laatste pagina's zich afspelen in en om het museum. In dit verhaal is te zien hoe het museum er uitziet nadat er ingrijpende verbouwingen hebben plaatsgevonden. Bij deze verbouwingen heeft o.a. de voorgevel een geheel nieuwe aanblik gekregen.

Op 24 november 2008 werd het 10-jarig bestaan van het museum gevierd met een groot verjaardagsfeest.
Half juli 2011 sloot het museum zijn deuren voor het publiek in verband met een grootschalige verbouwing en reorganisatie. Op 3 maart 2012 werd het Het volledig vernieuwde museum heropend.


Het vernieuwde museum in 'De ongelooflijke Thomas'

Het museum is te bereiken op het onderstaande adres:
Provinciaal Suske en Wiske-Kindermuseum
Beauvoislaan 98
2920 Kalmthout
Website: Kindermuseum
E-mail: suskeenwiske@provincieantwerpen.be
Tel.: 03 666.64.85
Fax: 03 666.64.89

Op de site wordt ook een overzicht gegeven van de data waarop de familiedagen worden gehouden.