Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Heruitgaven klassieke albums


Strip Klassiek: Op het eiland Amoras De oudste verhalen van Suske en Wiske zijn allemaal opgenomen in de reguliere vierkleuren-reeks. De albums uit deze serie worden nog regelmatig herdrukt door de Standaard Uitgeverij, waardoor de meeste verhalen ook nog goed verkrijgbaar zijn.
De verhalen zijn in deze serie echter niet in hun oorspronkelijke vorm opgenomen. Afgezien van de inkleuring zijn veel verhalen ook inhoudelijk aangepast. In de originele edities spraken Suske en Wiske nog sappig Vlaams. Van dat dialect is in de huidige reeks niets meer overgebleven, alle teksten zijn herschreven in ABN.

Een nog grotere ingreep ten opzichte van de originele strips betreft de wijzigingen die in de tekeningen zijn aangebracht. Een aantal verhalen werd volledig hertekend (b.v. Op het eiland Amoras, De vliegende aap en De koning drinkt). Bij andere verhalen werd een deel van de tekeningen aangepast. De oerversie van Jerom in De dolle musketiers is in de vierkleurenreeks uitgegomd en vervangen door een veel meer gepolijste vorm. Ook verhalen als De Ringelingschat en De Knokkersburcht ontkwamen niet aan de vlakgom.

De belangstelling voor de verhalen in hun oorspronkelijke vorm bleef door de jaren heen bestaan en daarom heeft de Standaard Uitgeverij een aantal keren reeksen gepubliceerd waarin die oude versies zijn opgenomen.
De eerste poging om de oude albums opnieuw uit te geven betrof de reeks Strip Klassiek. In die serie verschenen in de periode 1981-1984 naast Suske en Wiske-albums ook andere creaties van Willy Vandersteen. Na slechts 20 delen kwam er een einde aan deze serie.
In dezelfde periode werden ook de eerste 6 verhalen van de Blauwe reeks in originele staat heruitgegeven. Ook deze reeks kende echter een voortijdig einde.

Meer succes werd geboekt met de serie Suske en Wiske Klassiek waarin alle lange verhalen die verschenen voordat met de Vierkleuren-reeks werd gestart werden opgenomen.
De albums uit de Rode klassiek-reeks werden, in een goedkope editie met slappe kaft, ook nog eens heruitgegeven voor een actie van een aantal Vlaamse kranten.

In 2017 begon Standaard Uitgeverij met de reeks Suske en Wiske Classics, waarin klassieke Suske en Wiske verhalen in een nieuw jasje worden uitgegeven.