Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Bejaarde Suske en Wiske in De Morgen


Tekeningen van Suske en Wiske op hun oude dag.

Ter gelegenheid van 60 jaar Suske en Wiske verschijnt er op zaterdag 17 december 2005 een speciale editie van het De Morgen-magazine als bijlage bij de krant. Op de eerste dag van het stripfestival te Turnhout zal het nummer worden voorgesteld waarin tekeningen te zien zijn van acht bekende Vlaamse stripmakers.
Aan de tekenaars werd gevraagd om hun visie te geven op Suske en Wiske zoals ze eruit zouden zien als ze daadwerkelijk 60 jaar oud zouden zijn geworden.
De auteurs die een bijdrage leveren zijn: Paul Geerts, Steven Dupré, Jan Bosschaert, Dirk Stallaert, Ferry en de vaste tekenaars van De Morgen: Zak, Ilah en Kim. De stripmakers geven hun visie op Suske en Wiske van vroeger en nu en geven er meteen ook hun top 5 bij. Rikki leest de krant (tekening van Jan Bosschaert)

Het is overigens niet voor het eerst dat Suske en Wiske op gevorderde leeftijd getekend worden. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum liet het weekblad Panorama/De Post ook al eens vier tekenaars hun visie geven op de oudere stripfiguren. In de bijlage Het jolige jubileum, dat verscheen in nummer 14 van 30 maar 1995 werden de bijdragen afgedrukt.

Jan Bosschaert behoorde ook toen al tot de tekenaars die door de redactie waren uitgenodigd om een portret te maken. Hij laat in zijn tekening een oud en kaal geworden Rikki zien die in de krant een bericht leest over 50 jaar Suske en Wiske. Op de krant zijn de titelfiguren van de strip te zien.

Andere stripmakers die een tekening afleverden waren Pirana, Gerrit de Jager en Erik Meynen. Laatstgenoemde werkt tegenwoordig als scenarist bij Studio Vandersteen mee aan de nieuwe avonturen van Suske en Wiske.
Voor het jubileum in 1995 tekende Meynen een Suske en Wiske die sterk op Lambik en Sidonia lijken. Als toelichting zegt hij bij deze tekening: "Ik ben ervan uitgegaan dat je als kind de karakteristieken van je ouders overneemt. Suske en Wiske mogen dan misschien geen natuurlijke kinderen zijn, ze werden toch opgevoed door tante Sidonia en Lambik en in die zin zullen ze hun gedragingen wel hebben overgenomen."


De oudere Suske en Wiske getekend door Erik Meynen