Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De jeugdige jubilarissen


Tentoonstelling in Zwolle toont verband tussen Vandersteen en Brueghel.

De jeugdige jubilarissen Vanaf 10 juli tot en met 4 september 2005 is in het Stedelijk Museum Zwolle een tentoonstelling te zien over Suske en Wiske.
De expositie bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel toont de ontwikkeling van de stripfiguren door de jaren heen aan de hand van veel originele tekeningen.
Het tweede deel van de tentoonstelling gaat in op de grote inspiratiebron van Willy Vandersteen: Pieter Brueghel. De invloed van deze Vlaamse schilder is in diverse verhalen van Suske en Wiske (b.v. Het Spaanse spook en De Dulle Griet) goed merkbaar. Ook in de serie De Geuzen heeft Vandersteen dankbaar gebruik gemaakt van het werk van Brueghel. De invloed van Brueghel wordt in de tentoonstelling uitgebreid toegelicht.

Het idee voor de tentoonstelling is afkomstig van museum-medewerkster Aranka Meijerink. Via het Sint Nicolaas Genootschap kent zij Suske en Wiske-expert Klaas Rigterink (bekend van vele artikelen in Versus) en raakte met hem aan de praat over het jubileumjaar van Suske en Wiske.
Suske en Wiske in Zwolle, het leek Meijerink een fantastisch idee. Haar enthousiasme heeft aanstekelijk gewerkt, want het museum kreeg alle medewerking van Standaard Uitgeverij Standaard en Studio Vandersteen.
Speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling schreef Klaas Rigterink een boekje waarin net als in de expositie de rol van Brueghel in het werk van Vandersteen aan de orde komt.

Kuifje no. 12, 1949 Luc Morjaeu tekende speciaal voor de tentoonstelling een affiche waarop Suske en Wiske in het stadsbeeld van Zwolle te zien zijn.
Op de voorgrond staat Lambik afgebeeld in een pose die is afgeleid van een oude cover van Kuifje waarop Pieter Brueghel in een zelfde houding werd getekend.
Het affiche werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld tijdens de Fanclubdag van de Fameuze Fanclub op 10 april in Nieuwegein.

Het museum verwacht met deze tentoonstelling een grote publiekstrekker in huis te hebben, omdat iedereen wel in zijn jeugd de avonturen van Suske en Wiske volgde.

In samenwerking met het Stripspektakel in Kampen worden er twee signeersessies georganiseerd.
Paul Geerts, Rita Bernaers en de nieuwe medewerkers van Studio Vandersteen signeren op zaterdag 20 augustus op het Stripspektakel in Kampen.
Op zondag 21 augustus signeren ze vanaf 13.00 uur in het Stedelijk Museum Zwolle.


Meer informatie over deze tentoonstelling is te vinden op de site van het Stedelijk Museum Zwolle.
Studio Vandersteen bij de presentatie van het affiche