Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske op de Kalmthoutse Heide


Ontdek de geschiedenis van de Kalmthoutse Heide met Suske en Wiske

Graven, Plaggen en steken Graven, plaggen en steken. Dat is de titel van een tentoonstelling in Natuureducatief Centrum De Vroente te Kalmthout die van 1 maart tot en met 28 augustus 2005 wordt gehouden.
Het thema van de expositie is de ontginning van de Kalmthoutse Heide door de eeuwen heen.

Met de teletijdmachine flitsen de bezoekers naar de start van de tentoonstelling, zo'n vijf eeuwen terug. Tijdens de reis met Suske en Wiske beleeft men de noeste arbeid op de Kalmthoutse Heide.
De boer is volop aan het plaggen en de boerin plaatst de bijenkorven bij de bloeiende heidestruiken. Wat verder stapelen werkmannen de blokken turf op een vaarschuit. Tientallen jaren later zien we arbeiders in de Kalmthoutse duinen zand scheppen voor de verhoogde spoorwegbedding in Antwerpen. Enkele van hen loop je vast nog tegen het lijf in de herberg van Moeder Kee. Ondertussen snijdt de bezembinder struikhei om nieuwe bezems te maken. De uitstap eindigt bij de schilders van de Grijze School die dit fraaie stukje natuur op doek vastgelegd hebben.
Dankzij en ook ondanks die duizenden handen werd de Kalmthoutse Heide een brok natuur waar wij nu volop van genieten.


Gedurende 2005 wordt er in Kalmthout nog veel meer rond Suske en Wiske georganiseerd. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op een aparte pagina.