Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De roaap van Rubbes

De raap van Rubens in het Antwerps


Verschijningsdatum: 3 juni 2016

De roaap van Rubbes Op initiatief van de Antwerpse stripwinkel Beo werd het suske en Wiske album De raap van Rubens in 2016 uitgegeven in Antwerps dialect.

De uitbater van de winkel vroeg filmregisseur Robbe De Hert en scenarist Eric Kloeck om De Raap van Rubens te vertalen in het Antwerps.
In een interview met GvA vertelt Beo hierover:
Er was nog geen album van Suske en Wiske in het plat Antwerps, hoewel er geen enkele strip Antwerpser is dan Suske en Wiske. Uitgerekend van hen bestond er nog geen Antwerpse vertaling, hoewel Willy Vandersteen zich zeker in de eerste verhalen liet inspireren door zijn geboortestad Antwerpen bestaat er geen enkel dialectverhaal van hem.
Ik ben voluit gegaan voor de vertaling van De Raap van Rubens omdat het in 1977 is verschenen, het jaar waarin ik ben begonnen met Beo. Bovendien is dat het enige album met 80 bladzijden.

Naast de softcover editie van het album (oplage 3500 exemplaren) is van deze uitgave ook een luxe editie verschenen, waarvan de oplage beperkt is tot 350 exemplaren.
De prijs voor de softcover versie is € 8,95. Het luxe album kost € 65.

De krantenversie van De raap van Rubens bevatte een scene van Lambik met een koe, die werd afgekeurd voor de albumpublicatie. In deze uitgave is de betreffende scene wel in het album opgenomen, maar niet verweven in de rest van het verhaal.
Op de binnenzijde van de cover werd aan het begin van het album een ongekleurde versie van de pagina met Antwerpse tekst afgedrukt. Op de keerzijde van de rugcover valt hetzelfde fragment in kleur, en met Nederlandse tekstballonnen te lezen.

Het eerste Antwerpse Suske en Wiske-album werd op donderdag 2 juni 2016 gepresenteerd aan de pers in het Rubenshuis te Antwerpen.
Ter gelegenheid van het uitkomen van dit album was Beo op die vrijdag geopend tot 22:00 uur. Tekenaar Paul Geerts en de vertalers Robbe De Hert en Eric Kloeck waren bij deze gelegenheid aanwezig om (hand)tekeningen te plaatsen.

In mei 2016 werd de cover van het album voor het eerst getoond. De layout hiervan werd voor de uiteindelijke publicatie echter nog iets aangepast.


Op zoek naar deze uitgaven? Zowel de softcover editie als de luxe versie is verkrijgbaar bij de Suske en Wiske webwinkel Stripfan.nl Bestel dit album bij Stripfan.nl .

Achterkaft van 'De roaap van Rubbes' Voorlopige cover voor 'De roaap van Rubbes Luxe editie van 'De roaap van 'De roaap van Rubbes