Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Studio Vandersteen : kroniek van een legende (1947-1990)


Index
Index

De geschiedenis van de Studio vastgelegd.

Studio Vandersteen De geschiedenis van Studio Vandersteen is in boekvorm vastgelegd door Ronald Grossey.
Het overlijden van Karel Biddeloo vormde voor Grossey de aanzet tot het schrijven van dit boek. Bij zijn dood realiseerde de auteur zich dat het verhaal van de Vandersteen's medewerkers nu moest opgetekend worden, voor het te laat was.

De geschiedenis van de Studio begint in de jaren '40. Willy Vandersteen schreef en tekende reeds in het begin van zijn carrière aan diverse stripseries tegelijk, waarvan twee op dagelijkse basis: Suske en Wiske en De Familie Snoek. Hij had dus hulp nodig. Die kreeg hij van zijn vrouw, maar al snel moest de auteur uitkijken naar nieuwe, professionele medewerkers. Met de start van de succesvolle reeksen Bessy en De Rode Ridder begon hij in de jaren '50, naar het voorbeeld van Hergé, zijn eigen studio uit te bouwen.
Veel Vlaamse stripmakers hebben bij Vandersteen gewerkt. Bekende tekenaars die bij Studio Vandersteen in dienst waren zijn o.a.: Karel Verschuere, Frank Sels, Paul Geerts, Merho, Eugeen Goossens, Karel Biddeloo, Jeff Broeckx, Eduard en Eric De Rop, Ronald Van Riet.
Vandersteen had niet alleen succes in België en Nederland. In Duitsland oogstte hij veel succes met de series Bessy en Jerom. Gedurende vele jaren maakte de Studio twee albums per week voor de Duitse markt.

Het boek is een kroniek van de mensen die meegewerkt hebben aan het grootse strip-imperium van Vandersteen. Hun triomfen en hun vreugde, hun fratsen, hun creativiteit en hun dromen, maar ook hun teleurstellingen, frustraties en conflicten. Het verhaal van een veranderend Vlaanderen, gegoten in een kroniek van inkt en zweet, van lachsalvo's en tranen.

Grossey schreef eerder ook al een boeken over Jeff Broeckx en de stripreeks Kiekeboe. Tevens heeft hij scenario's geschreven voor de serie Verdwaald in het verleden en de strip Red Knight, bedoeld als volwassen tegenhanger van De Rode Ridder.

Het boek, met een omvang van 250 pagina's wordt uitgegeven door de West-Vlaamse uitgeverij Roularta.
Verschijningsdatum: 15 mei 2007.